13 oktober 2012 In de media

Kent u deze nog: Nikos Machlas (1973)

Nikos Machlas (16 juni 1973) was een Griekse spits die faam maakte bij Vitesse waarbij hij het zelfs tot Europees topscorer schopte.
Nikos Machlas maakt zijn profdebuut in februari 1991 voor OFI Kreta Voor die club speelt hij in ruim vijf seizoenen 154 wedstrijden, waarin hij 49 keer scoort. In het seizoen 1996/97 neemt Vitesse Arnhem hem over. Zijn eerste seizoen verloopt stroef en hij weet als spits slechts acht keer het net te vinden. Het seizoen daarna maakt hij grote indruk met een totaal van 34 doelpunten in 32 wedstrijden. Hiermee wordt hij Europees topscorer. Dit seizoen blijkt achteraf het hoogtepunt in zijn carrière.

Na zijn derde seizoen bij Vitesse waren diverse grote clubs voor hem in de markt. Tegen de zin van toenmalig Vitesse-voorzitter Karel Aalbers weigerde hij echter naar het buitenland te vertrekken en verkaste hij voor 19 miljoen gulden naar Ajax, waar op dat moment Jan Wouters de scepter zwaaide. Ondanks een redelijk aantal doelpunten (38 goals in 74 wedstrijden) heeft hij in Amsterdam zijn reputatie als goalgetter geen moment waar kunnen maken, sommige fans noemden hem zelfs smalend ‘Lachgas’.

Bij Ajax kreeg hij vervolgens concurrentie van de grote talenten Mido en Zlatan Ibrahimović. Hij koos eieren voor zijn geld en vertrok op huurbasis naar het Spaanse FC Sevilla. Daarna speelde hij nog voor Griekse ploegen als Iraklion en OFI Kreta. Hij beëindigde zijn carrière Apoel Nicosia op Cyprus.

Tegenwoordig is Nikos Machlas president bij OFI Kreta.

Klik hier voor de video


Gouden Schoen voor Machlas van Vitesse

10/06/98, Trouw

NEURENBERG (ANP) – Nikos Machlas zal als topscorer van Europa de Gouden Schoen ontvangen. De bijna 25-jarige Griekse aanvaller scoorde 34 doelpunten in zijn tweede seizoen voor Vitesse.. 

De Zilveren Schoen gaat naar de Turk Hakan Sukur van Galatasaray met 31 doelpunten, de Bronzen Schoen naar de Duitser Oliver Bierhoff die voor Udinese 27 keer doel trof..

Ronaldo van Inter Milan werd vijfde met 25 doelpunten. Shota Arveladze van Ajax (24 treffers) eindigde op de gedeelde zesde plaats..

Het klassement voor de Gouden Schoen wordt de laatste twee jaar volgens een nieuwe norm berekend. Het aantal doelpunten wordt vermenigvuldigd met een factor. Voor de competities uit de landen die op de Europese ranglijst de plaatsen een tot en met acht innemen, met de factor 2, van negen tot en met 21 met 1,5 en de overige met 1..

Machlas maakte niet de meeste doelpunten in Europa. Dat deed de Duitser Raufmann (ex-Bielefeld) voor Omonia Nicosia op Cyprus. Hij scoorde 42 keer. Zijn aantal werd met slechts één vermenigvuldigd waardoor hij tot zijn teleurstelling op de gedeelde twaalfde plaats bleef steken..

Het eindklassement is: 1. Machlas (Vitesse) 68 punten (34 doelpunten, faktor 2), 2. Sukur (Galatasaray) 62 (31×2), 3. Bierhoff (Udinese) 54 (27×2), 4. Jardel (FC Porto) 52 (26×2), 5. Ronaldo (Inter Milan) 50 (25×2), 6. Arveladze (Ajax) 48 (24×2), Vieiri (Atletico Madrid) 48 (24×2), Warzycha (Panathinaikos) 48 (32×1,5), Negri (Glasgow Rangers) 48 (32×1,5).

Kentudezenog / Foto’s Vitesse

Hoofdsponsor: