25 augustus 2014 In de media

Kevin Diks heeft tien jaar naar debuut toegeleefd

Kevin Diks maakte giste­ren zijn debuut voor Vitesse. De pas 17-jarige Apeldoorner startte in de basis in het verloren uitduel met PEC Zwolle (2-1).
Diks deed het prima en dat is niet alleen goed voor hemzelf, maar ook voor de Arnhemse jeugdopleiding. Het was alweer enige tijd geleden dat er een jeugdspeler van Vitesse de­buteerde. Brahim Darri was drie jaar terug de laatste; de kleine flankspeler viel op 13 augustus 2011 in voor Wilfried Bony.
 

Diks verving in Zwolle de gebles­seerdeWallace. De Braziliaan, ge­huurd van Chelsea, had de afgelo­pen week last van zijn boven­been. Diks: „Eind vorige week werd duidelijk dat de kans dat ik zou gaan spelen groot was. Zater­dag kreeg ik duidelijkheid van trainer Peter Bosz. Dan ben je heel blij. Ik heb tien jaar naar dit moment toegeleefd. Een geweldig gevoel. Mijn vader kwam mij, zo­als altijd, ophalen na de training. Hij was trots op mij.”

Diks, ooit begonnen bij VIOS Vaassen, heeft alle jeugdelftallen van Vitesse doorlopen. Vorig jaar tekende hij een contract voor twee jaar, met een optie op nog een jaar. Begin juli voegde Bosz de tiener bij de selectie en in oe­fenduels kreeg hij veel speelminu­ten. Dit vooral omdat het enige tijd duurde voordatWallace in Arnhem arriveerde. Diks maakte een uitstekende indruk en deed dat tegen PEC Zwolle ook, al ken­de hij een nerveuze eerste mi­nuut. „Binnen twintig seconden gaf ik een verkeerde bal. Dat was de stress, denk ik. Niet veel later geef ik mijn directe tegenstander een beuk. Zo hoort dat. Ik liet mij even gelden.”
 

Diks maakte de negentig minu­ten vol, maar direct na afloop kon hij niet echt genieten van zijn de­buut. Het gezicht stond strak, de antwoorden waren kort. Het ver­lies in het IJsseldeltastadion kwam keihard aan. „Ik deed het wel goed, dacht ik. Maar uiteinde­lijk verlies je de wedstrijd en dat zorgt voor een flinke domper. We hebben hier dure punten verlo­ren. We hebben het na rust weg­gegeven.”

In de slotfase onderscheidde Diks zich nog met een mooie sliding. „Ik gaf alles, gooide mij voor de bal. Dan hoop je dat de goal niet valt, maar dat gebeurde later als­nog. En dan heb je er dus niets aan gehad”, mopperde hij.

Voor de camera van Vitesse TV mocht hij uitleggen wat er mis ging. Diks deed dat rustig, alsof hij al jaren meedraait. Later kon er toch nog een lachje vanaf. „We hebben gewoon het geluk niet aan onze zijde. Ook tegen Ajax en Cambuur hadden we meer ver­diend. Er volgen nog 31 wedstrij­den. Het komt wel goed.”
 

Gelderlander / Foto’s SV

Hoofdsponsor: