5 mei 2011 In de media

Kevin de Bruyne ziet Vitesse niet zitten

Anderlecht en Chelsea werken aan een megadeal rond Romelu Lukaku (17) én Kevin De Bruyne (19). De Bruyne zou in dat geval mogelijk een jaar bij Vitesse gestald kunnen worden.

"Lukaku naar Chelsea en De Bruyne naar Anderlecht"

Sporting werkt aan superdeal met Chelsea 

Chelsea wil deze zomer Lukaku overnemen van Anderlecht en de Engelse topclub lijkt ook bereid om, in ruil voor een recht van voorkoop, paars-wit een handje te helpen in de overgang van De Bruyne van Racing Genk naar het Astridpark. HermanVan Holsbeeck ging deze constructie al persoonlijk bespreken in Londen, schrijft de krant Het Laatste Nieuws.

De Bruyne zou betrokken worden in de deal rond Lukaku.

Lukaku verlaat straks het Astridpark. Dat Romelu Lukaku aan het eind van het seizoen Anderlecht verlaat, is een uitgemaakte zaak. Een uitgaande miljoenentransfer is voor paars-wit overigens broodnodig wil het de ploeg niet alleen in de breedte, maar vooral in de diepte – lees kwalitatief – versterken. Herman Van Holsbeeck plakte 30 miljoen euro op het hoofd van Lukaku, een waanzinnige som geld, schrijft Het Laatste Nieuws.

De Anderlechtmanager weet ook dat geen enkele club dat bedrag wil ophoesten voor een 17-jarige aanvaller. Maar toen Van Holsbeeck die 30 miljoen naar voren schoof, wist hij al heel zeker dat steenrijke Premier League-clubs ver wilden gaan in het aantrekken van de rijzende ster, én dat ook Lukaku zelf de Engelse competitie verkiest boven bijvoorbeeld de Duitse Bundesliga. Lukaku legde de voorbije maanden overigens een voorstel van Bayern München naast zich neer.

Alle Engelse topclubs toonden de afgelopen maanden interesse voor Lukaku: Manchester United en Manchester City, Chelsea, Arsenal, Liverpool, Tottenham… Elke week zaten overzeese scouts in de tribune om hem aan het werk te zien. Maar de jongste weken lijkt de strijd om Lukaku zich vooral te beperken tot een felle driestrijd tussen Liverpool, Tottenham en Chelsea. Financieel zouden Liverpool en Tottenham het verst willen gaan om de Rode Duivel binnen te halen.

De Bruyne
Kiest Anderlecht zuiver voor het geld, dan wordt het een van die ploegen. Maar zover is het nog niet. Want toen de naam van Kevin De Bruyne plots viel bij Chelsea, ging er bij Van Holsbeeck meer dan één belletje rinkelen. De Anderlechtmanager rook niet alleen een financiële, maar ook een sportieve buitenkans. Anderlecht wil immers absoluut De Bruyne binnenhalen, maar heeft daar, zonder extra hulp, het geld niet voor.

Vitesse
Chelsea wil Lukaku, maar op termijn ook De Bruyne naar Londen halen. ‘The Blues’ nodigden de makelaar van De Bruyne uit voor een wedstrijd op Stamford Bridge én voor een verkennend gesprek. De Engelse club zei De Bruyne absoluut te willen, maar zou hem volgend seizoen bij ‘satellietclub’ Vitesse Arnhem stallen. Maar De Bruyne ziet het Nederlandse Vitesse niet meteen als een stap hogerop in zijn sportieve carrière; hij weigerde dus het voorstel.

Anders is het voor De Bruyne gesteld met de interesse van Anderlecht en het perspectief van een latere transfer van Anderlecht naar Chelsea. Hoewel De Bruyne de voorbije weken (opvallend vaak) aanhaalde niet naar Anderlecht te zullen gaan – wellicht om de titelstrijd niet te verstoren met transfergeruchten – is de jonge smaakmaker van Racing Genk wel degelijk gecharmeerd door de belangstelling van paars-wit. Drie weken geleden trok Van Holsbeeck naar Londen om er met de directie van Chelsea de transfer van Lukaku te bespreken. Het was Van Holsbeeck zelf die er ook het dossier-De Bruyne ter sprake bracht. En wat blijkt: de club van Abramovich heeft oren naar een constructie met Lukaku én De Bruyne. Op het eerste gezicht zijn er twee mogelijkheden: ofwel gaat De Bruyne van Genk naar Chelsea, maar lenen de Engelsen hem meteen uit aan Anderlecht- zoals ze met Vitesse wilden doen. Ofwel haalt Anderlecht het jonge talent zelf weg bij Genk voor grof geld (de miljoenen voor Lukaku) en beloven ze Chelsea om De Bruyne na enkele jaren aan hen te verkopen. Een recht van voorkoop, heet dat. Ook andere constructies zijn nog mogelijk.

"Geen commentaar"
Sommige bronnen beweren zelfs dat Anderlecht al rond zou zijn met De Bruyne, iets wat niemand gisteren wilde bevestigen. Begrijpelijk, met de topper tussen Racing Genk en Anderlecht van morgenavond in het vooruitzicht. Ook De Bruynes zaakwaarnemer, Patrick De Koster, hield gisteravond de boot af. "Geen commentaar", klonk het kort.

Als Anderlecht straks Lukaku verkoopt aan Chelsea (of een andere Engelse club) voor een bedrag tussen de 15 en 20 miljoen euro, vestigt paars-wit een nieuw clubrecord. De duurste uitgaande transfer tot nu toe is die van Jan Koller naar Dortmund, voor de som van 12,5 miljoen euro. Trekt Anderlecht De Bruyne aan voor een bedrag tussen de 6 en de 8 miljoen euro, vestigt Anderlecht een ander, nationaal record. De Bruyne wordt dan meteen de duurste transfer ooit op de Belgische markt, besluit Het Laatste Nieuws.

Lees ook: Vitesse aast op Kevin de Bruyne

HNL (Bel)

Hoofdsponsor: