19 mei 2018 In de media

Kilometervreter Joseph Oosting kan dubbelrol bij Vitesse bekronen

Joseph Oosting kan dit weekeinde een dubbelrol bekronen. Vitesse aast op een Europees ticket en het beloftenteam jaagt op de titel in de derde divisie. Dan is de beste plek voor een gesprek zijn rijdende kantoor: de auto.
Hij draait zijn wagen bij Schaarsbergen de snelweg op. Dan is het nog een uur en een kwartier rijden, voordat hij thuishaven Emmen bereikt. Het is de beste tijd voor Joseph Oosting om zijn zaken te regelen. Met de teamanager, de leider, de fysiotherapeut en de assistent-trainer. Met alles en iedereen bij Vitesse.

,,Ik kan de kilometers in mijn auto tegenwoordig uitstekend besteden”, zegt de goedlachse Drent.

Oosting (46) is razend druk, sinds hij een dubbelrol vervult bij de Arnhemse club. Met het ontslag van Henk Fraser bij de eredivisionist is de Emmenaar gepromoveerd tot één van de assistenten van interim-trainer Edward Sturing. Maar hij ‘doet’ Jong Vitesse, het team waarvoor hij vorig jaar zomer is aangesteld, er intussen gewoon bij.

Snelwandelend over Papendal
Het leidt tot geinige taferelen op Papendal, het trainingscentrum van de club. Na de training van de eerste selectie beent Oosting steevast in gezwinde spoed naar het belendende kunstgrasveld. Daar begint dan het beloftenteam. Zo ziet snelwandelen er dus uit.

,,Het is wat hectisch, maar ik heb veel energie”, vertelt Oosting, terwijl de kilometers asfalt onder zijn auto weg zoeven. ,,Jong Vitesse staat sinds Pasen aan kop. Alles is gericht op het kampioenschap. Het eerste elftal kwam er bij, helaas, door de breuk met Henk Fraser. Ik ben door de club gevraagd om te helpen. Ik ben vereerd. Man, voetbal is toch prachtig?”

Een extra slaapplek in Arnhem is wel handig. Oosting brengt vanwege het drukke schema ook wel eens een nacht in een hotel door. ,,Met een avondwedstrijd en een ochtendtraining is het anders niet te doen. Maar dat is allemaal goed geregeld bij Vitesse.”

Bekend met succes
De Drent kijkt zodoende uit naar het kampioenschap van het beloftenteam. Hij kent de euforie bij succes. De Emmenaar heeft enkele jaren geleden met Onder 19 al eens de nationale beker gewonnen. Na strafschoppen. Van NEC. In De Goffert nog wel. Het succes wist het mislukte avontuur bij HHC Hardenberg van vorig jaar uit.

,,Ik voel me zeer prettig bij Vitesse”, stelt Oosting. ,,Ik kom van WKE. Een echte, mooie amateurclub uit Emmen. Club van presteren met een biertje er bij. Vitesse is een profclub. Dat is presteren. Maar het is echt een heel warme club. Voetbal is en blijft een mensending. Zoals het hoort. Ik maak dat dagelijks mee.”

De titel met Jong Vitesse is meer dan een wens. ,,De opdracht was voor het seizoen luid en duidelijk”, legt Oosting uit. ,,De beloften waren gedegradeerd uit de tweede divisie. Ze moesten met spoed terug. Daarin heb ik de spelersgroep meteen betrokken. De lat zou hoog liggen. We hebben onze ambitie gehaald. Althans, dat moet nu met de thuiswedstrijd tegen Blauw Geel’38 zondag gebeuren. Daar mogen we met zijn allen best trots op zijn. Dit is een puike groepsprestatie. Iedereen heeft alles gegeven.”

Afscheid
Na het kampioenschap rest wel het afscheid. Een beloftenteam valt altijd uiteen. In de tweede divisie staat er straks een andere groep. Sven van Doorm wordt verhuurd aan Telstar, Gino Bosz gaat naar Go Ahead Eagles en Thomas Oude-Kotte wil weg. De toekomst van Jovi Munter, Hidde van Dijk, Cali Daniel en Leeroy Schorea ligt verder elders.

,,Aanvulling komt dan van onderaf”, weet Oosting. ,,Vanuit Onder 19 moeten jongens zich laten gelden. Maar eerst maken we er met zijn allen een mooi slot van. Na Blauw Geel wacht nog de uitwedstrijd bij Be Quick Groningen. Daarna gaan we met de groep drie dagen naar Mallorca. Dan is het vakantie. Ja, dan heb ik rust.”

De kampioenswedstrijd van Jong Vitesse is zondag op Papendal. De aanvang is om 14.00 uur.

Gelderlander / Foto’s SV

Hoofdsponsor: