29 augustus 2012 In de media

Kind van Arnhem is weer thuis

Geheel in stijl onthaalde Vitesse zijn verloren zoon gisteren in een bouwput; als een soort symbolische samensmelting tussen verleden en toekomst.

Het werd weer een fijn pandemonium in Arnhem. Met Theo als Theo, de ultieme volksjongen van FC Hollywood aan de Rijn. „Er is hier best veel veranderd, maar heel veel ook niet."

De cameraploeg van RTV Arnhem wil graag een interview afnemen, maar eerst moet Theo Janssen nog op de foto met een paar bouwvakkers, die de verloren zoon eerst hartgrondig op de schouders slaan – en allemaal hetzelfde zeggen: „Welkom thuis, Theo, jongen."

Het was een ideetje van Erwin Kasakowski, de nieuwe Duitse directeur van Vitesse, om Janssen te presenteren in deze bouwput op Papendal. Op deze plek, een karkas nog, gaat straks het hypermoderne trainingscomplex van Vitesse verrijzen, en dus ligt de symboliek volgens Kasakowski voor het oprapen.

„Theo is een speler met een mooi verleden, en dit is de plek van de toekomst," zegt de directeur, die speciaal voor de gelegenheid een geelkleurig overhemd heeft aangetrokken.

Het past hoe dan ook bij de huisstijl van Vitesse, die merkwaardige voetbalclub waar alles een beetje anders gaat dan elders. Vandaag benadrukt Kasakowski nog maar eens dat hij ‘FC Hollywood aan de Rijn’ best een prima bijnaam vindt. „Want mensen vinden Hollywood -films vaak ook heel leuk om naar te kijken."

Het is een koddig gezicht, Theo Janssen achter één tafel met Kasakowski, juist in deze geïmproviseerde setting. De voetballer heeft zijn haar zojuist gemillimeterd, en lijkt daardoor nóg wat meer op een Arnhemse bouwvakker dan hij hiervoor al deed. Kasakowski is een Duitser met keurig geföhnd haar, in een pak zoals je dat verwacht van een voormalig nachtclubeigenaar. Samen zitten ze voor een groot dundoek. ‘Theo – welkom thuis’ staat erop.

Kasakowski zegt heel blij te zijn met de terugkeer van ‘Ein Bekanten des Vereins’ en hij vindt het prachtig dat er zo veel pers op Vitesse en Theo is afgekomen vandaag. Wat heet. Rijen camera’s staan opgesteld om de terugkeer van de Arnhemse clubvoetballer vast te leggen. Daaromheen staan zeker dertig bouwvakkers met hun mobieltjes in de aanslag, hier en daar een peuk in de mondhoek. Op verzoek van de club hebben ze het werk even stilgelegd, want dat zou maar kabaal geven.

Janssen vertelt dat het fijn is om weer thuis te zijn “Al ben ik nooit weggeweest uit Arnhem. Ik kwam hier heel vaak langs, en ik sprak nog heel veel mensen bij de club. Er is hier veel veranderd, maar ook weer niet. Ik zie nog steeds heel veel dezelfde gezichten als vier jaar geleden." Wat hij het meest gemist heeft aan Vitesse, wil een verslaggever weten. Janssen, glimlachend: „Het korte ritje hiernaartoe denk ik."

Het was een transfersoap die oneindig leek te duren, maar Kasakowski zegt heel serieus dat hij het allemaal best snel vond gaan. Janssen ziet dat ietsje anders. „Toen mensen maar bleven vragen of het al rond was, werd ik daar op een gegeven moment wel gek van. Dat vrat wel aan me, ja. En daarom is de opluchting nu ook alleen maar groter. Pas vijf minuten geleden zijn de laatste handtekeningen gezet."

Met een bekertje koffie in de hand vertelt Janssen openhartig over zijn gevoel bij Ajax, de club die hij achterliet. „Nee, het is niet geworden wat ik me er van tevoren bij had voorgesteld, ondanks het kampioenschap. Ik ben gehaald met een bepaald idee, om als verdedigende middenvelder te gaan spelen, maar dat is er niet uitgekomen. Wiens schuld dat is? De schuld van mij en van de trainer. Simpel. De trainer heeft het verkeerd gezien, en tegelijk heb ik mezelf misschien wel een beetje overschat."

Toen zijn zicht op een basisplaats deze zomer steeds meer vertroebelde, vloeide de motivatie weg bij Janssen. „Ik wil best knokken, maar dan moet er wel reëel uitzicht zijn op iets. Dat was er voor mijn gevoel niet"

Toen Janssen eenmaal zijn zinnen had gezet op een vertrek, trainde hij bij Ajax minder dan voorheen. „Rond de wedstrijd tegen NEC heb ik wel even tegen mezelf gezegd dat het niet moest doorslaan. Ik deed te weinig, dat zeg ik eerlijk. Ik moest zorgen dat ik fit was als er een nieuwe club zou komen."

Een alternatief scenario dan dit was er niet. Theo Janssen wilde terug naar Arnhem en verder niets. „Dit is altijd mijn plan geweest, alleen ging het nu allemaal sneller dan eerder gedacht," aldus Janssen. „ En extra mooi is dat ik hier na mijn carrière iets kan blijven doen. Iets met de jeugd of in de scouting, dat bekijken we later wel."

Eerst lonkt de ambitie van het huidige seizoen. „Ik ben gehaald om de jonge talentvolle spelers te helpen. Natuurlijk is de landstitel met Vitesse een droom, maar laten we wel reëel zijn. Daarvoor is het nu nog wat te vroeg."

Algemeen Dagblad / Foto Vitesse

Hoofdsponsor: