13 juli 2012 In de media

Klarendalse jongen met liefde voor de bal

Bennie Hofs hoort bij Kla­rendal. Toch is de oud-prof­voetballer van Vitesse uit zijn volkswijk verhuisd. Zijn snackbar zit alweer vijf jaar in het slot.
Bennie Hofs woont niet meer in Klarendal. Huh? Speelt Vitesse nog wel in het geel-zwart? Zo’n beet­je een jaar geleden verhuisde Hofs met zijn echtgenote uit de volks­wijk. Met pijn in het hart, dat wel.

De woning boven hun voormalige snackbar aan de Klarendalseweg was ‘veuls’ te groot voor hun twee­tjes, zegt hij. Hij bewoont een fraai wit huisje aan de bosrand op Alteveer, vlak­bij het Openluchtmuseum. Op stand? Wat nou op stand, mop­pert Hofs vriendelijk. Het is hier prachtig wonen, klinkt het dank­baar. Al blijft hij voor altijd die Kla­rendalse jongen. „Toen we vertrok­ken, moesten onze Turkse buren huilen. Echt hele lieve mensjes.”

Nog geregeld is hij op en rond de Klarendalseweg te vinden. Visje ha­len bij Jochem. Babbelen aan de viskraam over de laatste nieuwtjes. Met al die nieuwe modewinkeltjes is de wijk erop vooruit gegaan, stelt Hofs. Als Klarendallers daar met scheve ogen naar kijken is dat onterecht. Alweer vijf jaar geleden draaide hij de snackbar voorgoed op slot. Pensionado Hofs ver­maakt zich prima. Elk weekeinde staat hij bij een Arnhemse ama­teurclub langs de lijn.

Ruim dertig jaar dreven Bennie en zijn vrouw snackbar Nieuw Klaren­dal. Nooit hebben wij problemen gehad, zegt hij. Ook niet in ‘de slechte tijd’, toen Klarendal zelf te­gen de drugsoverlast in opstand kwam, omdat de overheid dat ver­zuimde. Jongens van het GBO kwamen graag een frietje eten. Hofs liet ze binnen via de zijdeur, achter op het erf. Klarendal hield toen niet zo van ‘plisies’.

Feyenoord-icoon en volksheldWil­lem van Hanegem kwam in 1977 de zaak openen. Heel Klarendal keek toe hoe ‘de Kromme’ met zijn fantastische traptechniek de bal door de ruit joeg. Feyenoord is zijn club, bekent hij. Al bleef hij Vitesse zijn leven lang trouw. Ruim 500 duels diende Hofs in het gestreepte geel-zwart.

Een felle middenvelder, balafpak­ker van formaat. Zestien seizoe­nen daalde hij tijdens thuiswed­strijden die prachtige trap af. ‘Pak ’m Bennie’, schalde het door Nieuw-Monnikenhuize. Vitesse­fans zullen nooit vergeten hoe hij er ooit Johan Cruijff zoek speelde.

Het stadionnetje ontplofte ooit toen Cambuur-trainer Jan Bens de kleine middenvelder tijdens een opstootje neerhoekte. Woedend kwamen de Arnhemse fans over de ‘hekkes’. Spelers van Cambuur, onder wie Johan Derksen, renden voor hun leven de trap op. Tussen de gouden Oranje- generatie van de jaren zeventig schopte de ter­riër van Vitesse het tot het nationa­le jeugdelftal van de KNVB, zeg maar Jong Oranje. Met Oranje, dat in de jaren zeventig twee keer we­reldkampioen had moeten wor­den, speelde Hofs oefenwedstrij­den. Als international stond hij sa­men met Cruijff, Neeskens en Van Hanegem op het veld. Zijn ogen schitteren als hij eraan terugdenkt. Clubs als Heerenveen, Wagenin­gen, zelfs NEC wilden de Klaren­dalse karaktervoetballer in die tijd inlijven. Hofs bleef. Overigens, zonder enige spijt achteraf. „Ik ben nou eenmaal honkvast.”

De Arnhemse voetbalclub be­noemde hem eind vorig jaar tot Zilveren Vitessenaar. Tot dan moest hij geregeld zelf zijn kaartje voor GelreDome kopen. Dat stak. Trots toont Hofs het zilveren club­speldje. Ingenomen met de blijk van waardering. Al kwam die laat.

Een kapotte knie betekende het einde van zijn profcarrière. In neef Nicky, die hij ooit als opstandige puber liefdevol in huis nam, kreeg hij een goede opvolger. Bennie pakt een foto van het dressoir. Een jochie met een guitig koppie: klein­zoon Dilano uit Apeldoorn. Opa Bennie herkent bij hem voetbalta­lent. „Dilano is echt een leuk voet­ballertje.” En Vitesse-fan, want opa sleept hem enthousiast mee naar Papendal en GelreDome.

Ben Hofs maakt zich zorgen over Vitesse. Clubeigenaar Jordania drijft in Arnhem een internatio­naal handelshuis in jonge voetbal­­lers, vreest hij. Waarschuwend: als Vitesse de band met de stad maar niet verliest. En als al die handel, maar niet ten koste gaat van gou­den Arnhemse talenten als Davy Pröpper (‘fantastische voetballer’, moet alleen veel harder worden’) en Marco van Ginkel. De trainers­soap rond John van den Brom is een schande, vindt Hofs. „ Ach, het is tegenwoordig allemaal heel an­ders dan in onze tijd. Wij zijn club­mensen. Zijn die er nog? Wij ston­den als spelers tussen het volk. Na de wedstrijd gingen we in de kanti­ne met de supporters een biljartje leggen.”

Bennie Hofs (links)

Bennie – Ben – Hofs is een echte Arnhemmer. Hij werd in 1946 in de Gelderse hoofdstad geboren. 
Hij speelde tussen 1962 en 1979 voor Vitesse. 
Hofs debuteerde in 1963 – hij was toen 17 jaar oud – in het betaald voetbal in de uitwedstrijd bij PEC Zwolle. 
In 1979 moest hij stoppen als prof­voetballer vanwege een kapotte knie. 
Hofs was eigenaar van de snackbar
Nieuw-Klarendal in Arnhem. 
Willem van Hanegem opende de snackbar op 23 maart 1977. 
In juli 2007 sloot Hofs de snack­bar. 
Bennie Hofs is de broer van ex­voetballer Henk Hofs. Henk moest vanwege blessures in zijn derde jaar stoppen. Hij overleed in 2011. 
Bennie is de oom van Vitesse- spe­ler Nicky Hofs ( Vitesse). 
Vitesse benoemde Bennie Hofs in 2011 tot Zilveren Vitessenaar.

Gelderlander / Foto’s Gelderlander

Hoofdsponsor: