26 februari 2017 In de media

Klopt ’t? Het bier in GelreDome is duur

Waar je ook komt in het stadion – op de tribune, bij de kassa of op de promenade – overal klaagt men over de bierprijzen die GelreDome hanteert. En dat geldt niet alleen voor de Vitesse-supporters, want ook fans van bezoekende clubs spreken over erg dure drankprijzen (goaheadsupporters.nl), prijzige catering (dekruikenzeiker.nl) en prijzen die niet echt in verhouding staan (pec.nu).
Een goede aanleiding dus om uit te zoeken of de bierprijzen in GelreDome écht zo duur zijn als wordt beweerd, of dat het eigenlijk best meevalt.
 
Feiten
Terwijl Zwart op Geel druk bezig is met het bellen en e-mailen van de eredivisieclubs, verschijnt op hetzelfde moment een onderzoek van Kortingscode.nl. Het besparingsplatform heeft uitgezocht bij welke club je het goedkoopst bier drinkt en wat vooraf al werd gedacht, lijkt uit komen: Vitesse verkoopt, op SC Heerenveen na, het duurste biertje van alle eredivisieclubs. Verder valt in het onderzoek te lezen dat het bier bij Go Ahead Eagles het goedkoopst is.
 
Omdat Zwart op Geel alsnog zelf wil achterhalen of de bewering GelreDome schenkt een duur biertje klopt, wordt het besluit genomen om verder te gaan met het eigen onderzoek. Niet alle stadions hanteren dezelfde inhoudsmaten, waardoor Kortingscode.nl de prijzen heeft berekend op basis van een liter bier. Zwart op Geel deed hetzelfde, maar – omdat je in geen enkel voetbalstadion een liter bier kunt kopen – is er voor dit onderzoek gekozen om terug te rekenen naar 0,25 liter; het formaat dan in twaalf van de achttien eredivisiestadions wordt verkocht.
 
Conclusie
Uit het onderzoek van Zwart op Geel blijkt dat je voor een goedkoop biertje inderdaad niet in GelreDome moet zijn. Voor een beker bier (0,25 liter) betaal je – net als in het Abe Lenstra Stadion van SC Heerenveen – 2,75 euro. Hiermee laten beide clubs alleen Roda JC achter zich. Bij de Limburgers leg je voor hetzelfde formaat 2,80 euro neer.
 
Opvallend is echter dat de uitkomsten van het onderzoek van Zwart op Geel bij slechts zeven van de achttien clubs overeenkomt met de resultaten van Kortingscode.nl. Zo hanteert Go Ahead Eagles exact dezelfde bierprijzen als FC Groningen, maar daar waar Kowet de lijst aanvoert, zien we de noorderlingen in het onderzoek van Kortingscode.nl terug op de twaalfde plaats.
 
GelreDome was helaas niet bereikbaar voor commentaar. Vitesse was dat wel. Woordvoerder Wiebe Nelissen lijkt te erkennen dat er sprake is van relatief hoge bierprijzen: ‘Vitesse is niet de partij die de horeca in GelreDome exploiteert. Over bijvoorbeeld de catering, het assortiment en de prijsstelling heeft Vitesse helaas niks te zeggen. Wij proberen er binnen onze mogelijkheden alles aan te doen om de prijzen marktconform te houden, maar verder hebben wij daar geen invloed op aangezien anderen hierover gaan.’
 
Voor een relatief goedkoop biertje moet je op wedstrijddagen niet in Gelredome zijn, maar in het supportershome. Daar betaal je voor hetzelfde formaat als in het grootste theater van Nederland 75 cent minder voor je biertje.
 

Supportersvereniging Vitesse / Foto’s SV

Hoofdsponsor: