28 mei 2020 In de media

KNVB-arts: “Eredivisie kan zonder veel grote risico’s hervat worden”

KNVB-arts Edwin Goedhart komt na uitgebreid onderzoek tot de conclusie dat er geen verhoogd risico is voor spelers om het coronavirus op te lopen tijdens professioneel voetbal.
Ook stelt Goedhart dat er tijdens wedstrijden nauwelijks langdurige nabije contactmomenten zijn tussen spelers op het voetbalveld en voetbal een veilige sport is om te doen, ook in coronatijd.De KNVB liet onderzoek doen naar het risico voor spelers om het coronavirus op te lopen tijdens contactmomenten op het voetbalveld. Goedhart – die al 25 jaar werkzaam is als teamarts in het betaalde voetbal – kwam tot een aantal opvallende conclusies.

“We hebben 482 wedstrijden geanalyseerd uit de Eredivisie om te kijken hoe vaak het voorkomt dat koppeltjes elkaar kunnen besmetten of in ieder geval veel contact met elkaar hebben. Dan blijkt gelukkig ontzettend mee te vallen. Het is zo klein dat we het als niet belangrijk kunnen beschouwen.”

“Ik denk dat er bij voetbal als contactsport misschien wel minder contact is dan iedereen dacht. Als je de al gebruikelijke maatregelen hanteert – niet komen als je ziek bent en goed afstand houden in het kleedkamergebied of daaromheen – is het een veilige sport. Er is geen reden om aan te nemen dat op het voetbalveld de besmettingskans enorm toeneemt.”

Gevolgen voor de Eredivisie

In Nederland is er het voornemen om vanaf september het professionele voetbal te hervatten. Goedhart voorziet geen problemen bij dat scenario. “Wat ons betreft kan de hervatting van de Eredivisie zonder al te veel grote risico’s op het veld ontstaan. Je gaat natuurlijk wel kijken naar maatregelen om de risico’s nog verder te beperken, maar daar wordt hard aan gewerkt en over nagedacht.”

Goedhart doelt onder meer op maatregelen rondom het vieren van doelpunten en het nemen van corners en vrije trappen. Hij stelt op basis van het onderzoek vast dat meer dan vijftig procent van de gevallen waarbij spelers dicht in elkaars buurt zijn, voortkomen uit corners en het vieren van doelpunten.

“Als we dat nog iets kunnen beïnvloeden, dan kunnen we de contacttijd – die toch al laag is – nog iets lager maken. Je moet corners wel gewoon laten nemen, maar je kan bijvoorbeeld overwegen om de bal naar de tegenstander te laten gaan als het te lang duurt. Dat het binnen een bepaalde tijd moet.”

Aanpassing van het vieren doelpunten kan leiden tot 35% minder nabije contactmomenten en aanpassingen bij het nemen van corners (door de tijd waarbinnen een corner moet worden genomen te verkorten) zou kunnen leiden tot een verdere vermeerdering van maximaal 45%, aldus Goedhart op basis van het onderzoek.

Op de vraag of Eredivisie-duels met supporters op de tribune ook mogelijk zijn vanaf september kan Goedhart nog geen antwoord formuleren. “Daar zou ik nog geen uitspraak over durven doen, daar is veel meer onderzoek voor nodig.”

FoxSports / Foto’s SV

Hoofdsponsor: