25 september 2018 In de media

KNVB-beker Vitesse: Schande van Swift uitwissen

Vitesse moet bij het eerste optreden in het KNVB-bekertoernooi meteen op scherp staan. De Arnhemse club treft woensdagavond de amateurs van Volendam. Met de schande van de uitschakeling bij hoofdklasser Swift in de herfst van vorig jaar is er bij de eredivisionist geen enkele reden voor gemakzucht.
20 september 2017. Het is een zwarte bladzijde uit de geschiedenis van Vitesse. De Arnhemse club zette zichzelf die avond op kunstgras in Amsterdam totaal voor schut tegen Swift. 

Strafschoppen 
De zaterdaghoofdklasser versloeg de regerend bekerhouder. In de eerste ronde van het bekertoernooi. Na 0-0 in reguliere speeltijd en verlenging stond er na de strafschoppenreeks 5-3 op het scorebord. Alexander Büttner miste aan Arnhemse kant.

Swift won terecht. De zaterdagamateurs waren niets eens slechter dan Vitesse op die avond.

Slecht kunstgras
Vitesse moet nu weer naar Noord-Holland. Volendam is ook een zaterdaghoofdklasser. En de Arnhemse club krijgt opnieuw te maken met kunstgras, dat niet meer in beste staat verkeert. Volendam zou dit jaar een nieuwe mat krijgen, maar de renovatie is uitgesteld. ‘De kwaliteit van veld 1 is weliswaar niet optimaal, maar volgens de KNVB-norm wel goed genoeg om er komend seizoen nog op de trainen en er wedstrijden op te spelen’, zo is het gemeentelijk verdict.

De Russische coach Leonid Sloetski vindt dat geen factor. Hij verwacht dat profs de Noord-Hollandse amateurs verslaan. Met de juiste instelling en concentratie is de klus te klaren.

Speerpunt
Voor Vitesse is het bekertoernooi een speerpunt in dit seizoen. De KNVB-beker levert een ticket voor Europees voetbal op.

Vitesse bereikte vier keer de finale van de KNVB-beker.

In 1912 was Haarlem in de eindstrijd te sterk (0-2). In 1927 verloor de Arnhemse club van VUC (1-3). In de meer recente historie bereikte Vitesse in 1990 de eindstrijd. In De Kuip won PSV (0-1). Bij de vierde keer was het raak. Op 30 april 2017 versloeg de Arnhemse club onder leiding van Henk Fraser AZ: 2-0. Ricky van Wolfswinkel vergaarde eeuwige roem met zijn twee goals in Rotterdam.

Gelderlander / foto’s SV

Hoofdsponsor: