KNVB hanteert versoepelde licentie-eisen
De datum van 15 juni wordt derhalve losgelaten. ,,Die datum is tot nader order verschoven zonder daarbij al een nieuwe datum te noemen’’, aldus de KNVB. Want de clubs hebben tijd nodig. En de licentiecommissie kan straks moeilijk harde sancties uitdelen in een periode van diepe crisis.
Om betaald voetbal in Nederland te mogen spelen heeft elke club een licentie nodig. Het licentiesysteem waarborgt de continuïteit van de competities. De KNVB wil simpel gezegd een eerlijk verloop daarvan, met de zekerheid dat de continuïteit van clubs is gewaarborgd.
Halverwege het seizoen één of meerdere clubs verliezen, is een ramp voor de competitie en zou de uitstraling van het volledige betaald voetbal wereldwijd aantasten. Maar dat er clubs verdwijnen, lijkt toch een kwestie van tijd. KNVB-directeur Eric Gudde zegt het zelfs letterlijk: ,,Ja, ik ben bang dat er clubs omvallen. De coronacrisis kan voor clubs de nekslag zijn.’’
Het reddingsplan voor het Nederlandse voetbal ligt nog op de tekentafel in Zeist. De uitkomsten daarvan zijn belangrijk voor de clubs en hun begrotingen, die dus nog even op zich mogen laten wachten. ,,Dat steunpakket zullen we echt moeten afwachten’’, zegt Hans de Zeeuw, algemeen directeur van FC Dordrecht, één van de kleinste clubs in het betaald voetbal. ,,Wij bij FC Dordrecht sluiten dit seizoen af met een kleine plus of een kleine min, dat ontloopt elkaar nauwelijks iets. Maar we moeten daarna ook weer verder. Dat reddingsplan is voor alle clubs enorm belangrijk. Ook voor de begroting. De KNVB is er echt niet op uit om clubs om te laten vallen, maar ik snap heel goed dat de financiële steun er niet is om straks gaten te dichten die al waren ontstaan ver voor de coronacrisis.’’
Daar is de KNVB op voorhand al heel duidelijk over. Clubs mogen financiële problemen die onder die noemer vallen in geen geval oplossen met geld dat komt vanuit de overheid. ,,Of dat een club een dag nadat er geld is gestort meteen wordt overgenomen door een Cyprioot’’, heft Gudde een waarschuwend vingertje.
Maar als de licentiecommissie voorlopig de doorgaans strenge greep loslaat, betekent dat dan niet automatisch dat de KNVB opeens heel flexibel is? De licentiecommissie zette vorig jaar nog een dikke streep door de vergevorderde plannen van de Georgiër Kakhi Jordania om FC Den Bosch over te nemen. Gisteren werd bekend dat Fortuna Sittard voor een overname staat. Acun Ilicali, een Turkse zakenman, heeft interesse in de Limburgse club. Zien ze dat in Zeist als een redding van een traditieclub in financiële nood? Of kan er zomaar weer een streep door een overname worden gezet vanuit Zeist?
Onzekerheid
,,Waar het om zal draaien is dat clubs die aan het seizoen beginnen, dat seizoen ook kunnen afmaken’’, stelt De Zeeuw. Maar geen club kan op dit moment zomaar even aan de geldende licentie-eisen op financieel gebied voldoen. Betalingsachterstanden bij de Stichting Contractspelersfonds KNVB (CFK) letterlijk geen euro meer in kas, een slechte balans tussen inkomsten en uitgaven, het is er al of het ligt deze weken op de loer.
,,Dus nu al een begroting indienen heeft dan ook geen enkele waarde’’, zegt Simon Kelder, voormalig directeur van Excelsior, voormalig lid van de raad van commissarissen van KNVB en de man die aan de wieg stond van de Coöperatie Eerste Divisie (CED). ,,Er is nu nog te veel onzekerheid om een reëel beeld te schetsen van de financiële situatie. Sterker nog, in de Keuken Kampioen Divisie moet nog worden besloten hoe de televisiegelden worden verdeeld.’’
Maar hoe voorkom je dan dat clubs straks aan het seizoen beginnen en omvallen als de financiële gevolgen te groot zijn? De begroting was ooit het instrument om dat te toetsen. ,,We moeten spelregels met elkaar gaan maken’’, zegt Gudde.
Nieuwe spelregels met voorwaarden. Maar ook weer niet te streng, want dan blijft er gechargeerd gezegd straks niemand over. Maar te losjes is ook niet goed, want dan kunnen clubs hun verkeerde beleid uit het verleden wegpoetsen met overheidsgeld. Of ze starten aan een seizoen terwijl januari al niet meer haalbaar lijkt. ,,We staan echt voor een enorme uitdaging in het Nederlandse voetbal’’, zegt Hans de Zeeuw. Simon Kelder vult aan: ,,De collectieve belangen zijn erg groot. Maar dat besef is er wel.’’