KNVB heeft haast met de beloften
Veel clubs twijfelen over deelname omdat die veel extra kosten met zich meenrengt. De nieuwe voetbalpiramide start in het seizoen 2016/2017. Clubs zullen veel meer spelers dan nu in het beloftenteam moeten onderbrengen, omdat de hoofdmacht, de beloften en de A-jeugd alle in het weekeinde spelen.
Nu spelen de beloften op maandagavond en worden spelers uit het eerste elftal en A1 toegevoegd.
Een eventuele promotie naar de tweede divisie betekent dat clubs acht spelers in hun beloftenteam voor minimaal twaalf uur per week in dienst moeten nemen op basis van het wettelijke minimumloon. In het tweede seizoen moeten dat al dertien spelers zijn.
Komt een beloftenteam in het seizoen 2016/2017 uit in de topklasse, dan moet drie spelers een contract voor minimaal twaalf uur worden aangeboden. Een jaar later worden dat er al zes.
Voor clubs die met hun beloftenteam niet willen deelnemen aan de piramide, wordt volgend seizoen weer gewoon een ‘maandagavondcompetitie’ opgericht. Een promotie of degradatieregeling is er niet, evenals leeftijdsgrenzen.
Op dit moment nemen de beloften van Ajax, PSV en FC Twente deel aan de pilot in de eerste divisie. Deze drie teams spelen ook volgend seizoen op het tweede niveau in Nederland. De overige 32 clubs in het betaalde voetbal hebben de mogelijkheid komend seizoen een beloftenteam in te schrijven voor de competitie. Vier beloftenteams kunnen promotie naar de landelijke divisie in het seizoen 2016/2017 bewerkstelligen, acht stromen door naar de twee topklassen. De rest wordt ingedeeld in de hoofdklassen zaterdag en zondag.
Het technisch platform van de KNVB wil dat niet alleen de resultaten in het komende seizoen leidend zijn. De plek op de ranglijst in het seizoen 2015/2016 moet voor 50 procent worden meegewogen. Verder moeten de prestaties in de voorgaande drie seizoenen (12/13, 13/14 en dit seizoen) voor 25 procent meetellen. Als laatste tellen de prestaties van de A1- en B1-junioren in de seizoenen 13/14, 14/15 en 15/16 voor 25 procent mee in het rekenmodel.
