23 maart 2020 In de media

KNVB heeft scenario’s klaarliggen

Hoe staat het met de hervatting van de eredivisie, nu de competitie is stilgelegd vanwege het coronavirus? “Dat is een goede vraag”, antwoordt KNVB-voorzitter Just Spee in een speciale uitzending van NOS Studio Sport over het coronavirus in de sport.
De ontwikkelingen rondom het coronavirus en de gevolgen daarvan in de sportwereld, volgen elkaar in rap tempo op. Ook voor bestuurders zijn het allemaal nieuwe en ongrijpbare situaties.

"Het enige wat we echt weten, is dat er tot 6 april niet gevoetbald wordt", vertelt Spee. "Wij benaderen het als bond in stappen, want we hebben geen idee wat de situatie rondom het virus is."

Scenario's KNVB

De KNVB heeft een aantal scenario's ontwikkeld. "De eerste is: we spelen de competitie uit, met publiek. Het scenario dat daarna komt, is uitspelen, maar voor een deel zonder publiek."

Spee vervolgt: "Als dat ook niet lukt, dan kom je in een situatie dat je wedstrijden moet schrappen. Dat moet je dan intelligent doen, want dan ga je regels veranderen, terwijl het spel al bezig is. Dat zijn ingewikkelde vragen."

De eredivisie heeft er 25 speelrondes opzitten. Dat betekent dat er in de reguliere competitie nog negen duels zijn te spelen. Daarna volgen er nog nacompetities om te beslissen welke club Europa in mag en welke clubs degraderen.

KNVB-voorzitter Spee houdt de ontwikkelingen in Italië, het Europese land dat het hardst getroffen is door het virus, nauwlettend in de gaten. "Daar zeggen ze dat ze pas in oktober weer gaan voetballen. Als dat ook het scenario hier gaat worden, dan is het klaar."

Lees ook: Drie scenario's voor uitspelen Eredivisieseizoen na coronacrisis
 

NOS / Foto’s SV

Hoofdsponsor: