26 april 2020 In de media

KNVB raamt schade 300 tot 400 miljoen en doet beroep op overheid

De schade die profclubs lijden door de coronacrisis is door de KNVB geraamd op een bedrag van 300 miljoen euro. Het inkomstenverlies kan zelfs oplopen tot 400 miljoen euro.
Directeur betaald voetbal Eric Gudde heeft namens de voetbalbond hulp ingeroepen van de overheid.

"Wij luiden de noodklok over de gevolgen voor onze sector. Wij vragen u om samen met ons te zoeken naar creatieve, reële en beschikbare oplossingen voor het betaalde voetbal", schrijft Gudde in een brief, die in handen is van de NOS.

Volgens Gudde is het niet de bedoeling dat het voetbal nu volledig aan de speen bij de overheid gaat. Ook het profvoetbal moet inleveren om te overleven, realiseert hij zich. "Hierbij worden taboes niet geschuwd."

Noodfonds

Zo kwam de bond zelf al met een financieel steunpakket voor de getroffen partijen en rust op de topclubs "de zware morele verplichting" om een kwart van de Europese startgelden te verdelen.

"Maar veel van de kosten betreffen doorlopende contracten, afschrijvingskosten, huur- en onderhoudskosten. Die zijn binnen het betaald voetbal niet eenvoudig te beperken. Om dat allemaal op te vangen, is dan ook hulp en samenwerking met de overheid nodig om het voortbestaan van de sector te kunnen waarborgen."

NOS / Foto’s SV

Hoofdsponsor: