21 februari 2020 In de media

KNVB staat open voor verandering en experimenten zoals zuivere speeltijd

Het invoeren van zuivere speeltijd is wederom onderwerp van gesprek na het Europa League-duel van Ajax bij Getafe. De bal rolde in het Coliseum Alfonso Pérez slechts 42 minuten. De KNVB staat absoluut open voor veranderingen, stelt secretaris-generaal Gijs de Jong.
"Het is alleen niet eenvoudig. Je kan niet zeggen: we gaan naar negentig minuten zuivere speeltijd, dat houdt geen enkele speler namelijk vol", reageert De Jong tegenover Voetbal International. "Maar er zijn tussenvarianten mogelijk, bijvoorbeeld door eerst de extra tijd effectief te maken. Daar staan wij open voor."

De voetbalbond stelt echter dat daar een lang proces aan vooraf gaat. Onder meer spelregelorganisatie IFAB moet groen licht geven. "Hoe kan je de zuivere speeltijd omhoog krijgen? Daar zijn we al langer mee bezig", stelt De Jong. "In het pupillenvoetbal tot en met 12 hebben we al een boel ingevoerd. Werken met tijdstraffen na het krijgen van een kaart, de self-pass, indribbelen in plaats van ingooien, doorwisselen."

De KNVB verzamelt de gegevens zodat het idee in de toekomst kan worden onderbouwd bij de IFAB. "Als je het in de juiste vorm giet en met een goed onderbouwd voorstel komt zou ik niet weten waarom een experiment rond zuivere speeltijd niet zou kunnen." De bond staat open voor een serieus experiment. Het staat op de agenda. "'Voor het betaald voetbal zitten we in de fase van agenderen, binnen het recreatieve voetbal willen we actief gaan experimenteren."

De FIFA lijkt minder happig op nieuwe experimenten en richt zich tot en met het WK 2022 in Qatar op het doorontwikkelen van de VAR. "Daarom zal het niet eerder dan het seizoen 2023/24 zijn tot we überhaupt kunnen testen met zuivere speeltijd in het betaald voetbal", besluit De Jong.

Voetbalprimeur / Foto’s SV

Hoofdsponsor: