26 januari 2016 In de media

KNVB waarschuwt clubs en arbiters voor matchfixer

In december heeft een tv-programma pogingen ondernomen wedstrijden in de Eredivisie en de Jupiler League te manipuleren.
De KNVB heeft de clubs en arbiters in Nederland op de hoogte gebracht.'Afgelopen weekend zijn wij door het functioneel parket van het Openbaar Ministerie geïnformeerd dat een televisieproductiemaatschappij spelers benadert met het verzoek of men bereid is wedstrijden te manipuleren’, schrijft KNVB-directeur Gijs de Jong (foto) in een brief, waarop De Telegraaf de hand heeft gelegd. Het schrijven is gericht aan clubdirecties en de arbiters in het Nederlands betaald voetbal.

De KNVB nam zelf het initiatief nadat een speler de poging had gemeld en hefet de zaak aan het OM overgedragen. Onderzoek bracht aan het licht dat de poging niet het werk is van een criminele organisatie maar van het productiebedrijf CCCP. Het bedrijf, dat onder andere het tv-programma Rambam produceert, belde undercover met personen uit het Nederlandse profvoetbal om te kijken of iemand openstond voor matchfixing.

Desondanks blijft de poging volgens de KNVB onacceptabel. 'Het gaat om het manipuleren van wedstrijden, waardoor er geen sprake meer is van een 100 procent sportieve strijd. En dat is in alle gevallen uiterst kwalijk. Ongeacht of de wedstrijd wordt gefixt vanwege sportief gewin, financieel gewin of journalistiek gewin. Iedereen moet kunnen vertrouwen op datgene wat hij op het veld ziet. Dat is de essentie van sport.'

De aanpak van CCCP stoot de KNVB tegen de borst, omdat het niet bijdraagt aan het ontmaskeren van een persoon die zich inlaat met matchfixing. In Zeist is niet bekend of daadwerkelijk iemand heeft toegehapt. 'Als een speler erop in gaat zit die hartstikke fout, maar die wordt dan wel gebrandmerkt voor het leven voor het maken van een televisie-uitzending. Moreel gezien zetten wij daar wel onze vraagtekens bij. Nogmaals, het is voor ons anders als ze daadwerkelijk iemand ontmaskeren die zich al bezighield met matchfixing', aldus de KNVB.


Rambam veegt straatje schoon

Tv-programma Rambam lijkt dinsdagmiddag een poging te doen het eigen straatje schoon te vegen naar aanleiding van alle ophef die onstond na een publicatie in Telesport over een poging tot matchfixing.

Rambam heeft een onderzoek gedaan naar matchfixing. Dat bevestigde eindredacteur Erik Noomen dinsdag nadat De Telegraaf bekend had gemaakt dat eredivisiespelers zijn benaderd om het verloop van een wedstrijd te beïnvloeden.

Waar de KNVB aangaf dat het er op leek dat er zomaar lukraak spelers zijn benaderd, stelt Noomen nu in een reactie dat er 'tips' waren over bepaalde personen. "Er was gerede twijfel", aldus de eindredacteur. Journalisten van het VARA-programma benaderden meerdere Nederlandse voetballers, die actief zijn op verschillende niveaus. Er is geen onderzoek gedaan naar matchfixing bij andere sporten. Ook zijn geen spelers in het buitenland benaderd.

De bevindingen van het programma geven nog geen aanleiding een uitzending te maken. Wat er precies naar voren is gekomen tijdens het onderzoek, wil Noomen niet kwijt. Hij is overtuigd dat er geen strafbare feiten zijn gepleegd door de journalisten.
 

VI – TG / Foto’s SV

Hoofdsponsor: