25 januari 2017 In de media

KNVB’er Gijs de Jong: Schwalbes horen niet bij Fraser

Om me heen ken ik mensen die vroeger een enorme hekel hadden aan Henk Fraser. Het was in de tijd dat hij bij Feyenoord voetbalde.
Een keiharde, soms gemene verdediger, mag je wel zeggen. Dat vond ik toen ook, maar ergens bewonderde ik hem wel om zijn fanatisme. Hem kwam je gewoon niet voorbij. Fraser had, wat je noemt, een over-mijn-lijk aanpak als verdediger. Hij verschafte het begrip ‘winnaarsmentaliteit’ een extra dimensie nog voor die term hier in Zeist vaak gebezigd werd.

Henk hoefde je op dat onderdeel van het vak niets te leren. Misschien is bewonderen niet eens het beste woord; ik had ontzag voor hem. En niet zo’n beetje, een ijskoude, super efficiënte verdediger. Ik vervloekte hem als hij tegen mijn club speelde, maar stiekem was ik jaloers. Zo één wil iedereen wel voor zijn keeper hebben staan. Een zekerheidje, zou Leo Beenhakker zeggen.

Grenzen opzoeken, okay

Je weet niet zeker meer of de keepers van Vitesse geblesseerd zijn als ze plotseling neerzijgen

Inmiddels is Henk trainer, van Vitesse momenteel, en volgens mij best een goede. In die hoedanigheid zoekt hij ook de grenzen op. Dat mag, zolang je er maar net binnen blijft. Afgelopen zaterdag flikte hij voor de tweede keer in ruim een jaar hetzelfde kunstje. Hij liet zijn keeper een blessure faken om tactische ingrepen te kunnen toelichten aan zijn spelers.

Uiteraard bleef dat onbestraft, want de spelregels hebben hier helaas ruimte voor gelaten. En bovendien, als een doelman geblesseerd is, kun je als scheidsrechter moeilijk géén pauze inlassen ter behandeling. Fraser was zo eerlijk om na afloop zijn trucje toe te geven.

Je weet dus vanaf nu niet zeker meer of de keepers van Vitesse geblesseerd zijn als ze plotseling neerzijgen in hun doelgebied. Wat nu? Erg jammer dit. Grenzen opzoeken, okay. Maar ‘schwalbes’ stimuleren? Het kan aan mij liggen, maar ik vind het niet passen bij de fanatieke sportman Henk Fraser zoals ik die altijd graag heb gewaardeerd. En als het even kan wil blijven waarderen.

Geen georkestreerde fopduiken

Donderdagavond staat de bekerkraker Vitesse-Feyenoord op het affiche. Laten we ons vooral verheugen op oogstrelend voetbal, strijd en spanning. Niet op georkestreerde fopduiken, die horen niet bij bekervoetbal en al helemaal niet bij Henk Fraser.
 

KNVB / Foto’s SV

Hoofdsponsor: