21 december 2012 In de media

KNVB: alleen aanvoerder mag nog protesteren

Alleen de aanvoerder van een club uit het betaalde voetbal mag de scheidsrechter na de winterstop nog om opheldering vragen bij onduidelijke beslissingen.
Als zijn medespelers in woord of gebaar toch protesteren bij de arbiter, dan zullen zij een gele kaart ontvangen.
Vele protesten, zoals vorig seizoen bij Ajax – FC Twente, zijn na de winterstop uit den boze.omst niet meer. © anp.
De KNVB maakte vrijdag bekend dat het deze bestaande regel strenger gaat handhaven. De maatregel maakt deel uit van de campagne ‘zonder respect geen voetbal’, die na de dood van scheidsrechter Richard Nieuwenhuizen in het leven is geroepen en door alle geledingen binnen het betaalde voetbal wordt gesteund.

Spelers, trainers en scheidsrechters hopen dat het voetbal op die manier aan respect en sportiviteit wint. Ook coaches zullen zich strikter aan de bestaande gedragscode moeten houden. Doen ze dan niet, dan krijgen ze eerst een waarschuwing en vervolgens zullen ze op de tribune moeten plaatsnemen.

De bovengenoemde gedragscode dateert uit 2007. De KNVB roept alle profclubs op die code nogmaals door trainer, aanvoerder en directeur te laten ondertekenen. De nationale voetbalbond benut de winterstop om de sancties voor overtreding van de gedragscode met de aanklager betaald voetbal en voorzitters van de tuchtcommissie en beroepscommissie te bespreken. Het is de bedoeling dat de overtreders niet met boetes, maar schorsingen worden bestraft.

Algemeen Dagblad / Foto’s SV

Hoofdsponsor: