17 december 2019 In de media

KNVB: volgend seizoen nieuwe competitie

De KNVB voert volgend seizoen een nieuwe competitie in voor spelers jonger dan 21 jaar. Dat is maandag besloten tijdens de bondsvergadering van de nationale voetbalbond in de Johan Cruijff ArenA.
De clubs in het betaald voetbal schaarden zich vorige week al achter de plannen van de KNVB om een nieuwe landelijke competitie te beginnen.

De nationale voetbalbond kwam tijdens de algemene vergadering betaald voetbal met het voorstel voor een nieuwe competitie onder 21 jaar voor profclubs en de topamateurs. De plannen waren opgesteld om de ontwikkeling te stimuleren van jonge spelers, die te weinig aan spelen toekwamen.

Ajax, PSV, AZ en FC Utrecht komen al met een beloftenelftal uit in de eerste divisie. Andere clubs, zoals Feyenoord, krijgen vanaf volgend seizoen nu ook de mogelijkheid om talentvolle spelers op een hoger niveau te laten uitkomen.

Vanaf eind januari worden clubs nader geïnformeerd over de concrete uitwerking van de plannen en wordt duidelijk hoe de nieuwe competitie eruit gaat zien. 'Deze wens leefde nadrukkelijk bij een groot deel van de clubs', zegt Eric Gudde, directeur betaald voetbal van de KNVB, tegen VI. 'We zien het als een welkome verbetering van het jeugdvoetbal.'KNVB wil nieuwe competitie lanceren voor spelers onder 21 jaarDe clubs waren voorstander van een nieuwe beloftencompetitie, omdat veel spelers na Onder-19 komen te zwemmen tussen de beloften en het eerste elftal. Voor deze spelers is het moeilijk om regelmatig competitieve wedstrijden te spelen, waardoor de ontwikkeling van talenten stokt. Clubs mogen zelf beslissen of zij een team voor de nieuwe competitie willen inschrijven.

Vanuit de Onder 21-competitie is het straks mogelijk om te promoveren naar de Tweede Divisie amateurs. Vanaf 2021/22 wordt er vervolgens promotie/degradatie tussen de Keuken Kampioen Divisie en Tweede Divisie ingevoerd voor beloftenteams. Voor Feyenoord zal dit nieuwe model straks dus de mogelijkheid bieden om met de beloften uiteindelijk alsnog in de Keuken Kampioen Divisie terecht te komen.

ANP / Foto’s SV

Hoofdsponsor: