15 december 2010 In de media

KNVB keurt overname Vitesse definitief goed

De KNVB heeft de overname van Vitesse door Merab Zjordania definitief goedgekeurd.

Dat bevestigt een woordvoerder van de voetbalbond. "Het klopt dat de overname van de club voor het bestuur betaald voetbal geen aanleiding meer vormt tot nader onderzoek'', zei de zegsman van de KNVB woensdagmiddag. Eerder had Bert van Oostveen, de voorzitter van het bestuur betaald voetbal, Vitesse al in een brief laten weten dat het onderzoek van de KNVB naar de machtsgreep in Arnhem naar tevredenheid was afgerond.

Zjordania kocht op 16 augustus 2010 voor ongeveer 8 miljoen euro alle aandelen van Vitesse. De KNVB ging aanvankelijk akkoord met de aandelenoverdracht, nadat daarin door de Arnhemse club op verzoek van de bond enkele wijzigingen waren aangebracht.

Nadien wilde de bond toch meer informatie van Vitesse. De KNVB wilde meer inzicht in de geldstromen die achter het project van Zjordania in Arnhem zitten. De Georgische clubbaas heeft er nooit een geheim van gemaakt dat hij bij zijn missie gebruik maakt van zijn grote netwerk, waartoe ook zijn vermogende vrienden Roman Abramovitsj en Aleksandr Tsjigirinski behoren. Via Chelsea-baas Abramovitsj kwamen in augustus bijvoorbeeld drie spelers op huurbasis naar Vitesse.

Het onderzoek naar die geldstromen is nu dus afgerond door het bestuur betaald voetbal, waarmee de KNVB een streep zet onder het verhaal.

Een streep staat er nog niet onder de discussie tussen Vitesse en de KNVB over de indeling van de Arnhemse club bij de categorise­ring van het licentiesysteem. De voetbalbond wil Vitesse op basis van de jaarcijfers 2009-2010 inde­len in de gevreesde categorie 1, maar daartegen heeft de club be­roep aangetekend. Categorie 1 bete­kent dat de clubs onder verre­gaand toezicht van de bond ko­men te staan. Vitesse zit sinds ok­tober 2006 in categorie 2.

Op de gisteren gepresenteerde jaar­rekening 2009- 2010 toont Vitesse een netto bedrijfsresultaat van 1,6 miljoen euro. Dat bleek niet vol­doende voor een plek in categorie 2, want de de licentiecommissie is niet akkoord met de ingediende herziene jaarrekening. Hangende het beroep blijft Vitesse echter in categorie 2. De uitkomst van het beroep volgt waarschijnlijk medio januari.

De Gelderlander

Hoofdsponsor: