19 januari 2010 In de media

KNVB kiest in nieuwe plannen voor herkenbaarheid

Vaste start eredivisie

* Komend seizoen begint hoog­ste klasse profvoetbal in twee­de weekeinde van augustus.
* Vrijdagavond taboe in week met interlandvoetbal.
* Geen wedstrijden meer op maandagavond in de eerste di­visie.

De KNVB kiest met ingang van het nieuwe voetbalseizoen (2010-2011) voor vaste begindata van de competities in de eredivisie en de eerste divisie. In de seizoe­nen waarin door nationale teams niet wordt toegewerkt naar een groot eindtoernooi – zoals in 2010/2011 – begint de eredivisie in het tweede weekeinde van augus­tus. De eerste speelronde van het komende seizoen vindt derhalve op 6, 7 en 8 augustus plaats. Een week later, op vrijdag 13 augustus, begint de eerste divisie.
In een seizoen dat eindigt met een titeltoernooi voor nationale teams begint de eredivisie in het eerste weekeinde van augustus.

In de eredivisie zullen er geen wed­strijden meer op vrijdag worden gespeeld in een week waarin eer­der ook interlands zijn gespeeld. „Nu kan het zo zijn dat een speler op dinsdag in Zuid-Amerika moet voetballen, met een jetlag terug­komt in Nederland en vrijdag al­weer aan de bak moet. Dat is na­tuurlijk geen ideale situatie”, legde de nieuwe manager competitieza­ken Gijs de Jong uit.

Het nieuwe seizoen kent een win­terstop van maandag 20 december 2010 tot en met donderdag 20 ja­nuari 2011. De eerste divisie begint weer op vrijdag 14 januari 2011.

Met ingang van komend seizoen worden alle wedstrijden in de eer­ste divisie in principe op vrijdaga­vond afgewerkt. „ Een herkenbaar moment voor iedereen”, aldus De Jong. Doordat er aan het einde van het huidige seizoen twee ploegen uit de eerste divisie degraderen naar de nieuw te vormen Topklas­se zijn ( extra) speelronden op maandagavond niet meer noodza­kelijk.

De wedstrijd om de Johan Cruijff Schaal tussen de kampioen en de bekerwinnaar vindt voortaan stee­vast een week voor het begin van de eredivisie plaats, op een zater­dag. Komend seizoen is dat duel derhalve vastgesteld op 31 juli. De opzet van het bekertoernooi blijft ongewijzigd.

De Gelderlander

Hoofdsponsor: