1 maart 2010 In de media

Kolk: ‘ Vitesse wilde van me af’

Vitesse heeft in januari ge­probeerd Santi Kolk van de hand te doen. Dat bevestig­de de aanvaller zaterdag na het duel met AZ (0-3).

Fred Benson stapte eerder dit jaar op huurbasis over van RKC naar Shandong Luneng Taishan F.C. De ge­wezen aanvaller van Vitesse was niet de eerste keus van de Chinese club. Ook Santi Kolk is gepolst voor een avontuur in het verre bui­tenland, zo bevestigde de Haagse voetballer zaterdag.
„ Dat kan ik niet ontkennen”, zei Kolk na de pijnlijke nederlaag te­gen AZ in GelreDome. „Ik werd benaderd door Bosco Bursac (scout van Vitesse, red.). Die club waar Benson naartoe is gegaan, wilde mij huren. Hij vertelde me dat Vitesse er wel oren naar had.
Die club zou geloof ik mijn salaris overnemen.”

Kolk staat bij Vitesse tot medio 2011 onder contract. Dat de club naar zijn zeggen dus wel van hem af wilde, dat is hard aangekomen bij de aanvaller. „Ik vraag me af wat ik daar van moet denken”, al­dus Kolk. „ Ik heb er een zure na­smaak aan overgehouden. Nee, het is zeker geen blijk van waardering.
Ik ga er niet van uit dat ik na ko­mend seizoen nog bij Vitesse speel. Als ze nu al van me af wil­den, verwacht ik niet dat ze straks mijn contract willen verlengen.”

Na het debacle tegen de regerend landskampioen stapte Kolk balend door de catacomben. „Het is zo­ver”, stelde hij. „ Nu zitten we in de nesten. Nu zal blijken hoe goed en fantastisch wij als spelers van Vitesse zijn. Daarmee bedoel ik al­le spelers, ook mezelf. Er wordt overal gezegd dat dat zo is. Er ko­men nu nog negen wedstrijden, waarin we moeten voorkomen dat we degraderen.”
Uit zijn toon blijkt dat Kolk niet overtuigd is van de kwaliteiten van Vitesse. „ Supporters, pers en andere mensen vinden blijkbaar dat we geweldige voetballers heb­ben. Maar ik vind dat wel meeval­len. Ik heb zelf in een ploeg geze­ten die degradeerde”, doelde hij op ADO Den Haag in het seizoen 2006-2007, vlak voordat hij naar Vitesse kwam. „ Daar liepen ook veel goede voetballers. We hebben een jonge ploeg, met veel onvol­wassenheid. Dat is zorgwekkend.”

De 28- jarige voetballer heeft te veel meegemaakt om zich te ver­schuilen achter nietzeggende cli­chés. „Ik ben het zat om positief te blijven. Het kan ook wel eens goed zijn je te uiten in de media.
Je kunt de situatie wel mooier ma­ken dan dat het is, maar ik kan nu niets positiefs bedenken. Voor mooie praatjes is het nu te laat.”
Vechten voor elkaar, dat is het eni­ge redmiddel, stelde Kolk. „ Ik weet ook wel dat ik nu niet mijn beste voetbal speel. Het is een feit dat we hier met z’n allen samen uit moeten komen. Ik ben benieuwd of we nu als groep gaan doen, wat we het hele seizoen al hadden moeten doen.”

Technisch directeur Marc van Hint­um was niet bereikbaar voor een reactie.

De Gelderlander

Hoofdsponsor: