26 juni 2017 In de media

Koninkrijk voor een spits

Vitesse moet niet één, maar zelfs twee centrumspitsen halen. Erkende goalgetters ook nog. Want in navolging van Ricky van Wolfswinkel gaat ook Yuning Zhang weg uit Arnhem.
De Chinees heeft een vertrekwens uitgesproken en traint al niet meer mee bij de bekerwinnaar. Hij smacht naar een avontuur in Engeland of Duitsland.

Zonder Van Wolfswinkel en Zhang is jeugdinternational Thomas Buitink momenteel de targetman bij Vitesse. De Nijkerkse spits is bijzonder talentvol en heeft al aanbiedingen uit Engeland naast zich neergelegd, maar hij is ook pas zeventien jaar en nog lang niet gelouterd voor de eredivisie en de Europa League.

,,We moeten echt twee goede spitsen halen", stelt trainer Henk Fraser. ,,Een goalgetter van het kaliber Ricky van Wolfswinkel wordt heel erg moeilijk. Ricky is op en top een prof. Een echte afmaker. Een leiderstype ook. Die klasse vinden is al moeilijk voor Vitesse. Maar we willen daar wel naartoe. Zoals het er nu naar uitziet, zullen we twee andersoortige spitsen halen. Twee verschillende types."

Vitesse heeft onder andere Luc Castaignos (Sporting Portugal), Samuel Armenteros (Heracles), Lars Veldwijk (Aalesunds FK) en Michiel Kramer (Feyenoord) op het oog. ,,De selectie is nog lang niet compleet", weet Fraser. ,,Naast twee goede spitsen hebben we nog een extra aanvaller nodig, een verdediger en nóg een middenvelder. Ik maak me momenteel geen zorgen. De club is er keihard mee bezig. En door Europees voetbal is Vitesse ook aantrekkelijk voor potentiële nieuwelingen."

Vitesse heeft naast Thulani Serero en Thomas Bruns sinds gisteren ook de beschikking over Fankaty Dabo. De Engelse rechtervleugelverdediger wordt dit seizoen gehuurd van Chelsea. De Arnhemse club wil verder Mason Mount van de Engelse kampioen huren. Daarbij staat de Amerikaan Matt Miazga hoog op het Gelderse verlanglijstje.

,,We voeren met Chelsea gesprekken over enkele spelers", zegt Fraser. ,,We weten waar de knelpunten liggen. Ik moet zeggen dat het vertrek van Ricky van Wolfswinkel (FC Basel, LL) en Marvelous Nakamba (Club Brugge) erg veel pijn doet. Ik had graag een middenveld gezien met Nakamba en Serero."

,,Wat betreft doelpunten leveren we echt veel in. Van Wolfswinkel (20 competitietreffers, LL), Lewis Baker (10), Adnane Tighadouini (4) en Nathan (3) verzorgden vorig jaar het leeuwendeel van onze goals. We moeten nu doelpunten inkopen. Tammy Abraham (spits Chelsea, LL) was ideaal geweest, maar die gaat naar Swansea. Dat is een tegenvaller, maar Chelsea maakt de keuze. We zullen de goals komend jaar over anderen moeten verdelen. Navarone Foor is een seizoen verder, Bruns heeft scorend vermogen en Milot Rashica moet naast assists ook rendement in doelpunten leveren. Want succes smaakt naar meer. Het moet voor Vitesse niet alleen bij de KNVB-beker blijven."

De eerste afspraak op de prijzenjacht is zaterdag 5 augustus de Johan Cruijff Schaal tegen Feyenoord. ,,We hebben met Aston Villa, Sparta Praag, KV Oostende en Istanbul Başakşehir een prachtig oefenprogramma. Omdat de groep er toch anders uit komt te zien, moeten we de tijd optimaal benutten om straks in topvorm te zijn. Dus beginnen we niet rustig aan het seizoen. We gaan volle bak."
 

Gelderlander / Foto’s SV

Hoofdsponsor: