17 december 2011 In de media

Kopbal Kashia bezorgt Vitesse volle buit in Almelo

Vitesse heeft de laatste competitiewedstrijd voor de winterstop winnend afgesloten. In een wedstrijd waarin de ploeg weinig kansen kreeg zorgde een late kopbal van aanvoerder Kashia alsnog voor de volle buit.

‘Gio’ Chanturia keerde tegen Heracles terug in de basis. ‘Vako’ Qazaishvili nam om die reden plaats op de bank. Van der Struijk (griep) en Hofs (schorsing) zaten niet bij de wedstrijdselectie. De van blessures herstelde Van Ginkel (knie) en Jenner (lies) namen plaats op de reservebank.

Vitesse beperkte zich in de eerste fase van de wedstrijd louter tot verdedigen. Daarmee wist het de verwachte storm van Heracles in de kiem te smoren. De ploeg van John van de Brom stond compact en dwong de thuisclub daarmee tot het spelen van de lange bal. Het leverde een aantal afstandschoten op die Velthuizen wist te pareren. In de omschakeling wist Vitesse enkele keren Wilfried te vinden. Na 36 minuten leverde het een kansrijke situatie op. Wilfried speelde Gio vrij in het strafschopgebied die na een kapbeweging vanaf de rechterkant uithaalde. De inzet werd gered door de benen van doelman Pasveer. Bij de mogelijkheid kort daarvoor meldde aanvoerder Kashia zich voorin. Zijn schot was hard, maar ging over het doel van Heracles Almelo. Het waren twee van de spaarzame momenten waarin Vitesse voorn gevaarlijk werd. Het grootste gedeelte van de eerste helft moest de ploeg het balbezit aan de thuisclub laten. De inspanningen leverden voor rust aan beide kanten geen treffers.

In het eerste gedeelte na rust hield hetzelfde spelbeeld aan. Vitesse verdedigde compact en gokte op een kans uit de omschakeling. Grote delen van de wedstrijd vonden plaats op het middenveld. De thuisploeg profiteerde niet van de mogelijkheden, waardoor het duel uiteindelijk op een doelpuntloos gelijkspel leek af te stevenen. Vier minuten voor tijd wist een ijverige Yasuda nog een hoekschop af te dwingen. Van daaruit bediende Van der Heijden de naar voren gekomen Kashia die zijn hoofd tegen de bal kreeg. De bal verdween onderin de linkerhoek: 0-1! Het slotoffensief van de thuisploeg leverde niks meer op, waardoor na 93 minuten de zege van Vitesse een feit was.

Door deze zege gaat Vitesse minimaal als zevende de winterstop in. Aanstaande donderdag 22 december speelt Vitesse voor de KNVB Beker in en tegen FC Eindhoven. Inzet is een plek in de kwartfinale van het bekertoernooi. Op zondag 22 januari hervat de ploeg de competitie met een thuiswedstrijd. Dan staat in GelreDome de derby tegen NEC op het programma.