10 september 2016 In de media

Kosovo heeft het hart van Rashica gestolen

Er verschijnt een glinstering in zijn ogen. Het volkslied, de duizenden fans, het onophoudelijke gezang en de wapperende vlaggen. Milot Rashica krijgt een brok in zijn keel. “Het was echt heel mooi”, zegt hij.
Achter de frêle dribbelaar van Vitesse ligt een week vol van chaos en spanning. Een week vol van emotie en euforie. Hij is deel geworden van de geschiedschrijving van zijn land. Een held van een natie: Kosovo. Rashica (20) heeft de eerste 'bindende' voet- balinterland ooit van de Balkan- republiek meegemaakt. De 1-1 in het Finse Turku in de WK-kwalificatie. Voor ruim negenduizend hartstochtelijk juichende fans.

"Het leek wel of er alleen Kosovaren in het stadion in Finland zaten", vertelt de kersverse international met een brede lach op zijn gezicht. "Ik ben ontzettend trots. Ik krijg er nu nog kippenvel van."

Kosovo. Het land ingekapseld tussen Montenegro, Albanië, Macedonië en Servië kent een bloedige historie. Romeinen, Russen, Turken, Albanezen, Italianen, Duitsers en Serviërs hebben het bergachtige gebied ooit bezet. Hele volksstammen zijn er in de loop van de geschiedenis vermoord, gemarteld, weggejaagd en weer teruggekeerd. Deze eeuw nog.

Maar tegenwoordig is Kosovo een onafhankelijke republiek en stoomt het land langzaam maar voortvarend op in de stroom der volkeren. Daar hoort een nationaal voetbalteam bij. Rashica is één van de sterren.

Politiek gevoelig ligt dat alles wel. Rashica hulde zich deze zomer bewust in stilzwijgen over Kosovo. In augustus, enkele maanden nadat de FIFA de Balkanrepubliek opnam in de internationale voetbalfamilie, maakte hij de overstap bekend van Albanië, waarvoor hij toch tweevoudig international was, naar zijn thuisland. Uit angst voor hoog oplopende emoties of haatcampagnes koos de aanvaller van Vitesse de publicitaire luwte.

Nu nog is politiek een heikel thema, wordt in de lommerrijke omgeving van Papendal wel duidelijk. Maar de diepe emoties van de Balkan hebben plaats gemaakt voor een intense vreugde. "Ik kan dat niet goed onder woorden brengen", zegt Rashica. "Het gevoel zit in het hart. Het is trots op Kosovo. Een eer ook voor het land uit te komen. Het gaat allemaal zo snel en is zo onwerkelijk. Het is heel erg emotioneel allemaal."

En spannend. Rashica zucht eens diep. Want de eerste echte interland ooit voor Kosovo (in juni van dit jaar werd een oefenduel afgewerkt tegen Faeroër Eilanden) heeft bizarre achtergronden.

"We waren een week bij elkaar in Turku", verhaalt de Vitessenaar. "Maar op voorhand was niet iedereen speelgerechtigd. Ik ook niet. Dat is heel vreemd. Na elke training vroegen we de president van de bond en onze coach of er al duidelijkheid was. 'Nee, nog niet, misschien morgen', zeiden ze dan. De papieren waren nog niet in orde."

"Dat ging de hele week door. We trainden. Als groep en in de overtuiging dat we allemaal toestemming zouden krijgen om voor het eerst met Kosovo te voetballen. Zes uur voor de wedstrijd tegen Finland volgde het verlossende woord. Man, dat was een enorme ontlading. Iedereen was door het dolle. Dat was al een feest."

Het hoogtepunt is die maandagavond in Finland. De wedstrijd. Niet dat Kosovo de pannen van het dak speelt. Helemaal niet. De jonge republiek wint niet eens. "Maar wij hebben daar gestaan voor ons land", legt Rashica uit. "We zaten vol adrenaline. We hebben een historisch punt behaald. Dat hebben we ook echt gevierd. Man, ik zit door dit avontuur nóg helemaal vol energie. Het is machtig."

En wellicht zelfs het startpunt van de ultieme droom van elke voetbalprof: deelname aan het WK van 2018 in Rusland. "Nou, dat is ver weg", drukt Rashica een al te hoog verwachtingspatroon subiet de kop in. "De concurrentie (naast Finland bestaat de groep uit IJsland, Kroatië, Turkije en Oekraïne, LL) is fors. Wij zullen er uiteraard ziel en zaligheid voor geven. En Kosovo is dan een klein land, we hebben best een goed team. Een groot toernooi is uiteindelijk de kroon op al het werk dat in Kosovo is verzet. Maar dit pakken ze ons ook nóóit meer af."
 

Gelderlander / Foto’s SV

Hoofdsponsor: