20 december 2018 In de media

Kozakken Boys duikt de loopgraven in tegen Vitesse

De KNVB-beker is een platform voor surprises. Dus dan kan Vitesse in de achtste finales torenhoog favoriet zijn tegen Kozakken Boys, de Brabantse dorpsclub droomt doodgewoon van een stunt. De eredivisionist is gewaarschuwd.
De geest van FC Lienden en Swift Amsterdam. Een mammoettanker vol geluk. De houding van de verwende, volgevreten vedette. En de ambiance van het winderige, liefst regenachtige én koude sportpark De Zwaaier.

Michel Langerak kan de cocktail voor de bekerstunt van Kozakken Boys tegen Vitesse zo schenken. ,,Bij Kozakken Boys moet donderdag alles meezitten”, zegt hij. ,,En bij Vitesse moet alles misgaan. Dan hebben wij een kans. Een minimale kans. Tien procent, schat ik zo in. Wij zetten helemaal in op dat percentage.”TrainerLangerak (50) is trainer van Kozakken Boys, de nummer twaalf van de tweede divisie. Hij staat nu een maand aan het roer in Werkendam. De oud-speler van onder meer NEC is de opvolger van Jasper de Muijnck, die begin november aan de kant is gezet vanwege de slechte resultaten in de competitie. De dorpsclub steekt niet bepaald in bloedvorm voor de confrontatie met Vitesse.

,,We zoeken in de competitie naar de weg omhoog”, vertelt de interim-coach. ,,Dat gaat moeizaam. Maar in de beker komen andere krachten los. Wij zijn verlost van elke vorm van druk. Vitesse moet de wedstrijd maken. Vitesse móet winnen. Dan is het de vraag hoe ver iedereen er daar voor wil gaan. Hoe groot is de ambitie in het veld? Hoe groot is de inspiratie? Wij moeten toeslaan waar het kan. We moeten er een echte cupsfeer van maken.”MisperenVitesse is de trotse bekerwinnaar van 2017. Maar de Arnhemse club overlegt ook twee misperen van de buitencategorie. Verlies bij FC Lienden in november 2008 (1-0, doelpunt Erik de Kruijk) en de blamage na strafschoppen bij Swift Amsterdam in de herfst van 2017. De uitschakeling in de eerste ronde. Als titelverdediger in het bekertoernooi.

Langerak hoopt op een reprise van die doldwaze duels. ,,We moeten realistisch zijn”, stelt hij. ,,Ons succes ligt vooral aan het optreden van Vitesse. We staan tegenover profs, dan gaat alles sneller. Zij zijn fysiek sterker en technisch vaardiger. Bij ons moet het collectief staan. We moeten de loopgraven in. En dan hopen we op een uitblinker hier en daar. Maar let op: angst is er niet. Daarvan kan geen sprake zijn.”

De Graafschap
Kozakken Boys heeft eerder al profs de deur gewezen op De Zwaaier. Vorig jaar De Graafschap nog, na strafschoppen. En in de vorige ronde is Almere City geëlimineerd. Langerak heeft zijn huiswerk ook gedaan. Hij is op spionagereis geweest voor de bekerclash. ,,Ik heb de wedstrijd van Vitesse tegen NAC bekeken”, verklapt hij. ,,Dat was niet meteen de beste wedstrijd vanuit Arnhems perspectief. Het zegt niet veel. Maar ook daar is niet alles goed.”

En dan is er nog het strafschoppenspook in Gelderse rangen. In de competitie heeft Vitesse nu vier pingels op rij gemist. ,,Een penaltyreeks klinkt op het oog aanlokkelijk”, stelt Langerak. ,,Maar eerst moeten we zo ver maar eens komen. We moeten vol aan de bak. Maar dat is voor ons ook prachtig.”
 

Gelderlander / Foto’s SV

Hoofdsponsor: