14 december 2018 In de media

Kozakken Boys-trainer Langerak: “Tegen Vitesse scoorde ik snelste hattrick ooit”

Donderdagavond 18.30 uur. Dan staat de aftrap van de kraker in de KNVB Beker tussen Kozakken Boys en Vitesse gepland.
Een bijzonder duel voor trainer Michel Langerak van de Tweede Divisionist. “Ik heb vaak tegen Vitesse gespeeld. Die bijzondere hattrick zal ik nooit vergeten.”

“Volgens mij had ik zeven minuten nodig. Het kunnen er ook acht zijn geweest. Met het hoofd en met de voet. Die wedstrijd lukte aanvankelijk alles. John van den Brom was mijn directe tegenstander”, vertelt de 50-jarige oefenmeester van de topamateurclub uit Werkendam tegenover ELF Voetbal.

Hij spreekt over 3 april 1993. Dordrecht’90 – Vitesse eindigde die zaterdagavond in 3-3. De officiële boeken spreken over zeven minuten. Binnen een kwartier stond de thuisclub daardoor op een 3-0 voorsprong.

Videoband
“Ik weet niet eens of de beelden terug zijn te vinden op YouTube. Ik heb ze thuis op een videoband. Daarop heb ik vele beelden. Maar ik kijk ze nooit. Dat is echt iets voor later. Ik ben nog teveel met het heden bezig.” Daarin wacht Kozakken Boys dit kalenderjaar zaterdag een uitwedstrijd tegen Jong Almere City in competitieverband. Vijf dagen later volgt de confrontatie met Vitesse.

“In de achtste finale is een sterke tegenstander logisch. Toen de loting plaatsvond, was ik nog geen trainer”, vervolgt Langerak, die op 15 november de weggestuurde Jasper de Muijnck opvolgde en daardoor na ruim vijf jaar op interim-basis terugkeerde op Sportpark De Zwaaier. “Ik druk de spelersgroep op het hart dat eerst zaterdag telt. Ik probeer Vitesse in de gesprekken te vermijden. Ik ben zondag in Breda gaan kijken. Ze speelden timide, in een laag tempo. NAC Breda won verdiend. Als Vitesse zo voor de dag komt, geef ik ons een kansje. Maar ik blijf nuchter. Normaal is Vitesse een paar maten te groot.”

“In een onderlinge confrontatie komen altijd fysieke, conditionele aspecten kijken die normaliter in het voordeel van de profclub uitvallen. Bij hen is ook sneller sprake van automatismen.” Zaterdag wordt Vitesse tegen VVV-Venlo opnieuw bekeken. “Of ik zelf ga, weet ik nog niet. Maar sowieso zal een vertegenwoordiger van ons op de tribune zitten. De spelopvatting en speelwijze van Vitesse is ons bekend. Wellicht dat alleen de poppetjes op het veld anders kunnen zijn.”

Slutskiy
Trainer Leonid Slutskiy van de Gelderse opponent omschrijft hij als een hele sympathieke man. “Hij oogt een beetje nerveus langs de lijn. Van de wijze waarop hij meeleeft, kan ik genieten. Een hele fijne man voor de club.” Langerak speelde 447 duels in het betaalde voetbal. Daarin maakte hij 109 doelpunten. Een overstap naar Vitesse was nooit een item. “Nee, ik voetbalde voor de aartsrivaal (NEC, van juli 1996 tot januari 1998, red.). Dan is die stap not done.”

Donderdag kan hij met Kozakken Boys historie schrijven. “Ik schat de kansen als negentig – tien. Al spelen natuurlijk nog meer factoren mee. Hopelijk houden ze het tempo laag en blijft het lang 0-0. Dan kunnen we ze pijn doen. Een goede start aan onze kant wordt belangrijk. Dromen mag altijd. Als je daarin gelooft, kunnen ze zeker waar worden.”
 


Langerak als speler van Dordrecht '90 tegen Vitesse in 1993
Elf / Foto’s SV

Hoofdsponsor: