11 november 2012 In de media

Krachteloos FC Twente slaat aanval van Vitesse af

Vitesse is er wederom niet in geslaagd om FC Twente in het eigen GelreDome te kloppen. De Arnhemmers, al sinds 9 maart 2002 zonder thuiszege op de Tukkers, kregen de betere kansen maar wisten ondanks de overvloed aan kwaliteit voorin niet tot scoren te komen.
De lukte ook de ploeg van Steve McClaren niet: in negentig minuten tijd wisten de gasten uit Enschede zelfs niet een uitgespeelde kans te creëren. Het leidde tot de zesde remise in de historie tussen beide clubs op Arnhems grondgebied.

De intentie van Vitesse was al vanaf de eerste seconde zichtbaar: de tegenstander geen haartje de ruimte laten om hun spel te ontplooien. De spelers van de thuisploeg zaten hun opponenten zelfs zo fel op de huid, dat de Enschedeërs er in het eerste kwartier nauwelijks in slaagden de middenlijn over te komen. Het was Vitesse dat heerste en dicteerde, al leidde dat overwicht niet tot al te grote mogelijkheden. Wilfried Bony onderscheidde zich bijna met een vernuftig hakballetje, maar die inzet rolde ruim naast. Ook een kopbal van Jan-Arie van der Heijden belandde niet tussen de palen.

Na een minuut of 25 kwam FC Twente iets beter in de wedstrijd. Het duel ontwikkelde zich daarmee tot een tactisch schaakspel, waarbij beide ploegen weinig meer weggaven. Enige serieuze moment van opwinding voor het doel van Piet Velthuizen kwam na een voorzet van Jerson Cabral, die enige verwarring stichtte. Robbert Schilder was echter net te laat en zag hoe de doelman van Vitesse de bal voor zijn neus van de grond raapte. Nikolay Mihaylov hoefde in de laatste vijftien minuten van het eerste bedrijf niet meer handelend op te treden. De Twentenaren hielden zodoende voor de twaalfde keer dit seizoen het doel voor rust schoon.

De start na de onderbreking leek de Tukkers hoop te bieden. Twente hield de bal eenvoudiger in bezit, al kwam wederom het euvel van afgelopen donderdag tegen Levante pijnlijk aan het licht: een gebrek aan stootkracht voorin. Niet een keer werd Velthuizen serieus op de proef gesteld. Vitesse stelde daar enkele gevaarlijke momenten tegenover. Zo werd kersvers international Marco van Ginkel door Mihaylov van het scoren afgehouden en moest de doelman zich strekken na een knappe inzet van Bony in de lange hoek.

In de slotfase ontketende Vitesse nog een voorzichtig offensief, maar meer dan enkele hachelijke situatie voor het doel van Mihaylov leverde dat niet op. Zo had Bony de mogelijkheid om een voorzet van Van der Heijden binnen te tikken, maar schoot de bal aan de voet van de sterspeler voorbij. De 0-0 stand betekent voor FC Twente vooral dat het de belager uit Arnhem voorlopig vier punten achter zich houdt. Wel heeft PSV later op de dag de gelegenheid om de koppositie over te nemen. De Eindhovenaren moeten dan wel zien winnen van sc Heerenveen.

Voetbalzone

Hoofdsponsor: