19 januari 2017 In de media

Kruiswijk: ‘Ik ambieer geen rol als mentor’

Arnold Kruiswijk keert zondag terug op de grond waar zijn carrière ooit begon: FC Groningen. De rasverdediger van Vitesse staat er met liefst driehonderd eredivisiewedstrijden op zak.
Het is een bijzondere mijlpaal voor een profvoetballer.

Hij heeft de sterren van Oranje bestreden, duels uitgevochten met buitenlandse cracks en gesprint tegen aanstormende talenten. Vijftien jaar al rent Arnold Kruiswijk nu rond in het betaald voetbal. Hij is, met recht, trots op die staat van dienst.

In de eredivisie staat de teller voor Kruiswijk (32) op driehonderd wedstrijden. Het laatste duel is een feest geworden, met de 3-1 zege van Vitesse op FC Twente. "Dat wordt straks een mooie herinnering", zegt hij.

Maar dit alles overziend: wat is dan het hoogtepunt?

"Dat is het competitiedebuut, in 2002 tegen FC Utrecht (0-0, LL). Voetbal in het Oosterpark, het oude stadion van FC Groningen. Met Dirk Kuyt als tegenstander. Die wedstrijd is het startpunt van mijn carrière. Dat blijft bij, ook omdat alles nog nieuw was."

Herinner je je ook het honderdste en tweehonderdste duel?

"Nee, geen idee. Op de driehonderdste ben ik ook vooral geattendeerd door clubmensen en media. Ik ben wel trots op dat aantal."

Eigenlijk zijn het meer wedstrijden. Je hebt er ook nog zeventien bij Anderlecht.

"Bij Anderlecht had ik er graag meer gehad. In het tweede seizoen raakte ik uit beeld. Dan is een vertrek het beste.

"Die driehonderd is alleen eredivisie. Ik heb ook bekerwedstrijden gespeeld. En Europa Cup (zes duels voor FC Groningen en Heerenveen). Uiteindelijk had ik op meer duels kunnen staan in Nederland. Ik heb wedstrijden gemist door blessures en schorsingen. En ik heb weleens op de bank gezeten."

Maar zo veel wedstrijden en nog nooit gescoord?

"Ik ben er echt weleens dicht bij geweest. Al kan ik nu niet zeggen: 'Die bal had erin moeten gaan.' Het is geen thema voor mij. Ik jaag ook niet op een goal. Bij corners blijf ik altijd achter."

Niet een beetje jammer?

"Ik had liever op vijftig goals gestaan, maar dat is nu eenmaal niet zo. Er zijn ergere dingen in het leven."

Je bent nu 32. Hoelang ga je nog door?

"Richting de 35 jaar, hoop ik. En spelend, dan. Ik ambieer geen rol als mentor. Ik heb op de bank gezeten. Dat vreet dan aan mij. Ik wil lekker voetballen."

Bij Vitesse? Je hebt een aflopend contract. Al met de club gesproken?

"Nee, nog niet. Dat zal allemaal nog wel komen. Ik geniet nu van het voetbal. Driehonderd wedstrijden is niet voor iedereen weggelegd. Maar ik wil er nog wel wat bijschrijven."
 

Gelderlander / Foto’s SV

Hoofdsponsor: