15 maart 2014 In de media

Labyad negeert boze fans

Vitesse-speler Zakaria Labyad draait overuren na afloop van de training op vrijdag in Gel­reDome. De pers is massaal uitge­rukt om met de voormalig PSV’er te spreken.
Terwijl zijn ploeggeno­ten naar huis gaan, neemt de 21-ja­rige Labyad een dag voor de top­per in de eredivisie tussen Vitesse en PSV ruim de tijd voor de me­dia. „Ik snap wel waarom de me­dia mij nu willen spreken. Het is de eerste keer dat ik tegen mijn oude ploeg speel. En dan is het ook nog eens een heel belangrijk potje.”

De kans is groot dat Labyad van­avond door de supporters van PSV wordt begroet met een strie­mend fluitconcert. Na zijn tumul­tueuze vertrek uit Eindhoven in 2012 wordt de Utrechtenaar niet meer gepruimd door de Braban­ders. Labyad had een conflict met de clubleiding over zijn contract.

Hij vertrok naar Sporting Lissa­bon; had daar tot verrassing van de PSV-directie een vijfjarige over­eenkomst getekend. De Eindho­vense fans waren woedend en nog steeds krijgt de voetballer bo­ze reacties via Twitter. „Ik kan er weinig mee. Natuurlijk had ik lie­ver dat het anders was gegaan.

PSV is de club die mij heeft opge­leid. Ik houd van die club. Ik weet dat er supporters zijn die mij din­gen kwalijk nemen. Ik heb mijn excuses aangeboden. Nu wil ik vooruit kijken. Ik speel voor Vites­se en wil met die club goed preste­ren. Maar PSV blijft speciaal voor mij. Ik heb kriebels in mijn buik, meer dan anders.”

Vitesse nam Labyad in de winter op huurbasis over van Sporting Lissabon, waar hij op een dood spoor zat. Na een aantal invalbeur­ten stond de aanvallende midden­velder de afgelopen drie duels in de basis. Hij kwam voor clubtop­scorer Lucas Piazon, die met een vormcrisis kampt. Met de Marok­kaan in de basis won Vitesse alles, Labyad scoorde in het uitduel met NAC Breda vorige week de openingstreffer. „Die goal had ik nodig. Scoren is goed voor het ver­trouwen. Maar dat we een goede reeks hebben neergezet, ligt niet aan mij. Het team draait weer. We domineren, net als Vitesse voor de winterstop deed.”

PSV heeft zes duels op rij gewon­nen en staat op een vijfde plaats, op vijf punten van nummer twee Vitesse. Voor de winterstop bak­ten de Eindhovenaren er weinig van, maar de comeback verrast La­byad niet. „PSV heeft een prima selectie. De jonge spelers hebben geleerd van de eerste seizoens­helft, toen het steeds nét niet luk­te. Nu lukt het nét wel en dan is het vertrouwen snel terug.

Ver­trouwen is heel belangrijk in het voetbal. Ik heb er over gesproken met Memphis Depay. We hebben elkaar deze week gebeld. Waar we het nog meer over hebben gehad? Dat zeg ik niet, dat is tussen ons. Memphis en ik zijn als broers. We hebben een heel hechte band.”

Labyad is door Sporting Lissabon voor anderhalf seizoen aan Vites­se gehuurd. De Utrechtenaar is nu ruim twee maanden in Neder­land, maar contact met de direc­tie van de Portugese subtopper heeft hij nog niet gehad. „Ik neem aan dat ze mij wel volgen, Spor­ting heeft voldoende scouts. Ik heb wel contact met enkele spe­lers. Ik mis Portugal niet, ik ben blij met Vitesse. Ik speel weer wedstrijden en dat heb ik erg ge­mist.”
 

Gelderlander / Foto’s SV

Hoofdsponsor: