19 oktober 2014 In de media

Lachen met Helder bij De Rebellen

FC De Rebellen laat zich het best omschrijven als ‘een zootje ongeregeld’. Oud-profs met een krasje, die graag nog tegen een balletje trappen.
FC De Rebellen
Glenn Helder, de oud-aanvaller van Vitesse, speelt bij FC De Rebellen. Een team opgericht door Marcel Meeuwis die onder meer speelde voor Borussia Mönchengladbach en Feyenoord. De rebellen van de voetbalwereld nemen het op tegen de voetbalschool van NOAD’67, een gedeelte van de opbrengst gaat naar de stichting Spieren voor Spieren.

Met de rebelsheid van het team vandaag valt het eerlijk gezegd iets tegen. Andy van der Meijde, Theo Janssen, John de Wolf en Ulrich van Gobbel zijn er om verschillende redenen niet bij. De Zeeuwen zien Regilio Vrede, Dennis Gentenaar, Rene van Dieren, Dennis de Nooijer, John Williams (RTL presentator), Marcel Meeuwis, Edwin Grünholz en Ken Leemans in actie. Het deert het publiek niks. Meeuwis die zijn broek laat zakken, Van Dieren die tijdens de wedstrijd twee biertjes achterover slaat, Vrede die wegens commentaar op de leiding geel krijgt, het zorgt voor dolle pret bij de leden van NOAD.
 

Deurwaarders
Leemans is in het bonte gezelschap een vreemde eend in de bijt. Hij is op papier nog profvoetballer en hoopt nog op een mooie club. „Er staan hier eerder deurwaarders langs de lijn dan scouts”, lacht Glenn Helder die ook meedoet. Rebelser dan Helder krijg je ze niet. De oud-linksbuiten van onder meer Vitesse, Arsenal, Benfica en Oranje was gokverslaafd en heeft een gevangenisstraf uitgezeten wegens bedreiging, belaging, mishandeling en vuurwapenbezit. „Een rebel wil ik me niet noemen, eerder dom”, zegt Helder vol zelfspot. „Ik heb mijn loopbaan verkloot en vastgezeten. Dommer dan mij krijg je ze niet.”

Helder houdt van drukte om zich heen. Hij is hard op weg zijn leven weer op de rails te krijgen. Zijn zoontje, voetbal en muziek, meer heeft hij niet nodig. Toch knaagt er iets bij hem. „Heb jij mijn boek gelezen?”, vraagt hij ineens. „Niet omdat het over mij gaat, maar dat is toch een kwaliteitsboek? Dat hoor ik namelijk van iedereen die het gelezen heeft. Ik snap niet dat VI er zo weinig reclame voor heeft gemaakt en ook nog eens het boek van Kieft vlak na mijn boek op de markt heeft gebracht. Ik was de eerste voetballer die met zijn verhaal naar buiten kwam, maar ik verdien er het minst mee.”
 

‘Eentje zou er zeker doodgaan door mij’

Puinhoop
Nu gaat het hem daar niet om, maar toch. „Ik heb er vooral financieel een puinhoop van gemaakt. Er zijn mensen met een mindere naam die meer verdienen dan ik. Lang wilde ik niet op tv, maar ik ben een dief van mijn eigen portemonnee als ik het niet doe. Wat ik ga doen, kan ik nog niet vertellen. Nee, geen reality-soap zoals Andy van der Meijde. Ik vind het een moordgozer, maar hij heeft écht overal schijt aan. Ik vind dat wel mooi, maar ben niet zo. Ik zag een stukje dat hij tijdens een boottochtje eieren gooide naar wat oudere mensen. Dat kun je niet maken vind ik, maar Andy denkt daar anders over.”

Helder scoort vier keer in het duel dat met 9-3 wordt gewonnen, Kieft geen enkele keer. „Toch was het best leuk”, vond de voormalig Europees topscorer. „Ik ben blij dat het 7 tegen 7 was. Met de oud-internationals spelen we op een heel veld, daar is geen kloten aan.”

Hij steekt nog een peuk op en loopt weg naar de auto. Helder gaat richting kantine voor een praatje en om zijn boek aan de man te brengen.
 

Metro / Foto’s SV

Hoofdsponsor: