22 november 2010 In de media

Laryea ‘Larry’ Kingston doetweer van zich spreken

In het spoor van trainer Al­bert Ferrer debuteerde zater­dagavond Laryea Kingston bij Vitesse. Dat de Ghanees (30) van zich deed spreken, was niet verrassend.

Van alle spelers bij Vitesse - en heel veel meer ­ heeft Laryea ‘Larry’ Kingston met afstand de meest kleurrijke carrière in het be­taalde voetbal achter de rug. De 30- jarige Ghanees debuteerde za­terdagavond voor Vitesse, dat voor het eerst onder leiding stond van de Spaanse trainer Albert Ferrer. Beiden ging het debuut in de Ne­derlandse eredivisie goed af: 2-0 te­gen Heracles. „Hier heb ik heel lang op ge­wacht”, bekende Kingston na af­loop in de catacomben van Gelre-Dome. Veertien duels moest hij wachten op zijn eerste kans.

„Ik dacht elke keer ‘geef mij alleen maar tien minuten de kans om mij te bewijzen’. Maar ik kreeg ze onder de vorige trainer nooit. Ik voelde mij niet happy, ik ben ge­haald om te spelen, niet voor de bank. Maar het was zijn keuze. Nu is er een nieuwe trainer en heeft ie­dereen nieuwe kansen. Ik heb mijn kans gekregen en ik heb hem gepakt”, glunderde de 41-voudig international, die in augustus op de valreep - transfervrij - van het Schotse Heart of Midlothian kwam.

Eerder zwierf hij tien jaar door een bijzonder voetballandschap met clubs als Great Olympics (Gha­na), Al-Ittihad Tripoli (Libië), Mac­cabi Ahi Nazareth en Hapoel Tel Aviv (Israël), een drietal Russische clubs en het Schotse Hearts.

Wie zijn naam ( geboren als King­ton maar door een Ghanese bonds-official met een extra s tot Kingston gebombardeerd) loslaat op het internet, komt een jongens­boek aan belevenissen en avontu­ren tegen; bedreiging van bonds­coach Milovan Rajovac nadat hij voor hetWK 2010 was gepasseerd, verdenking van leeftijdsfraude, fa­milie in gevaar, de gekste dingen.

Onzin of niet, in Arnhem trainde Kingston sinds augustus keihard voor het moment dat hij de kans zou krijgen. Dat gebeurde onder de Spaanse trainer Ferrer, die zelfs Chelsea-huurling Nemanja Matic voor hem aan de kant hield.

Kingston speelde controlerend op het middenveld en vocht 54 minu­ten als een leeuw. Bij een spijker­harde overtreding (om knoeiwerk van Aissati te herstellen) kwam hij goed weg, maar het laatste van twee onstuimige duels kostte de Ghanese vechtmachine de laatste 36 minuten van het duel. Hij kwam voor rust ongelukkig te­recht na een kopduel.

„Ik viel op mijn heup. In de rust ben ik behandeld en in de tweede helft heb ik het nog geprobeerd.

Maar het ging niet meer, ik heb aangegeven dat ik gewisseld moest worden”, zei Kingston zaterdaga­vond, hand in hand met landge­noot Kwame Quansah van Hera­cles. „Ik ben blij met deze wed­strijd. Ik voelde wel druk omdat ik net als iedereen een gewoon mens ben. Al die weken dat ik niet mocht spelen en teleurgesteld was, heb ik ‘uit mijn hoofd’ gehouden voor dit moment. Ik ben een type dat altijd vertrouwen houdt.”

De Gelderlander

Hoofdsponsor: