9 augustus 2010 In de media

Lasse Nilsson, zekerheidje op elf meter

Vitesse- spits Lasse Nils­son moest de eerste (van drie!) strafschoppen nog nemen, maar ploegmaatje Alexander Büttner nam hem alvast in een omhelzing. De Zweed is een zekerheidje op elf meter, zo bewees hij gisteren in de competitie-ouverture tegen ADO Den Haag (3- 1).


Liefst drie strafschoppen kreeg Nilsson te nemen en in alle geval­len trof hij doel, daarmee het von­nis vellend over de gasten uit de re­sidentie. Uiteindelijk haalden er ‘slechts’ twee het wedstrijdformu­lier; scheidsrechterWiedemeijer liet hem de tweede overnemen omdat ploeggenoten te vroeg wa­ren ingelopen.

„Het was dus eigenlijk een echte hattrick”, lachte Nilsson na afloop in de catacomben van GelreDome. „Maar met twee doelpunten neem ik ook genoegen hoor.”

Drie strafschoppen in een wed­strijd is veel. Zeker als ze in een tijdsbestek van nog geen kwartier worden toegekend. De eerste in de 57e minuut na een handsbal van Frantisek Kubic en de tweede/derde in de 71e minuut na­dat Ahmed Ammi de rappe Vites­se- aanvaller Genaro Snijders on­deruit had gegleden. Geen punt voor Nilsson, die de statische Haag­se doelman Robert Zwinkels in al­le gevallen kansloos liet, hetgeen Büttner dus al lang had voorzien.

„Wel leuk dat Alexander mij bij wijze van spreken al feliciteert, ter­wijl ik de bal nog moet neerleg­gen. Het geeft aan dat hij mij de strafschop wel toevertrouwt. Meestal maak ik ze ook wel. De laatste keer dat ik er eentje miste is een jaar of zeven, acht geleden. Maar hier bij Vitesse ben ik op dat vlak nog foutloos.”

Nilsson schoot ze allemaal links in het doel, rechts van de Haagse goa­lie. Kinderspel, zo leek het, maar de schijn bedroog. „Er zit natuur­lijk heel veel druk op”, erkende Nilsson. „ Of het nu om de eerste of de derde strafschop gaat, je voelt de stress als je daar in je een­tje staat. Na de tweede sloeg ook even de twijfel toe. Ga ik nu wéér voor dezelfde hoek of moet ik iets anders proberen?”

Zoals het een echte penaltykiller betaamt, nam Nilsson de juiste be­slissingen en schoot hij Vitesse langs ADO Den Haag. Het leverde hem behalve de titel man of the match ook een publiekswissel op. En de Arnhemse ploeg de ge­droomde start van het seizoen.

„ Als je kijkt naar wat er de komen­de weken allemaal op ons af­komt”, zo verwees Nilsson naar het loodzware programma met wedstrijden tegen achtereenvol­gens Ajax, FC Twente, Feyenoord en Heerenveen. „ Allemaal topploe­gen. Daarom was het ook zo be­langrijk dat we vandaag een goed resultaat zouden behalen.”

De Gelderlander

Hoofdsponsor: