13 maart 2010 In de media

Lasse Nilsson ziet progressie

Aanvaller vindt gewijzigde opstelling beter voor zichzelf en voor de ploeg. Lasse Nilsson maakte vorige week bij ADO Den Haag ( 1- 1) zijn zevende treffer in deze competitie. De 28- jari­ge Zweed is dit seizoen de clubtopscorer van Vitesse.

Cijfermatig gezien is Lasse Nilsson bezig aan een zeer behoorlijk seizoen bij Vitesse. De blondge­lokte Zweed voert met afstand de topscorerslijst aan bij zijn club. Na zijn zeven doelpunten volgt een gapend gat tot aan de drie rake in­zetten, waarvoor Santi Kolk, Clau­demir en Dalibor Stevanovic ieder tot dusver tekenden.
In de eredivisie zijn nog acht speel­ronden te gaan. En dus heeft Nils­son goede vooruitzichten op het verbreken van zijn record op de Nederlandse velden. Bij Heeren­veen prikte hij in de seizoenen 2005-2006 en 2006-2007 negen keer raak in de eredivisie, en dat waren zijn glorietijden.

Toch heeft Nilsson dit seizoen nog weinig reden tot tevredenheid ge­had. Met zijn ploeg is hij afgezakt naar de gevarenzone. En ook indi­vidueel scoorde hij te vaak een onvoldoende. „Ik vond dat het tegen ADO al beter ging”, verwijst Nils­son naar het duel van afgelopen za­terdag in Den Haag (1-1). „Het grootste verschil is dat ik, wanneer ik op het middenveld speel, ballen kan halen en het elftal kan helpen. De laatste twee maanden was het voor mij heel moeilijk alleen in de spits te spelen.”
Nu heeft trainer Theo Bos op­nieuw Wiljan Pluim als aanspeel­punt in de frontlinie geposteerd, net als eerder dit seizoen. „Het is beter dat daar een balvaste spits staat. Zeker als je veel speelt met lange, hoge ballen van achteruit, dan heeft het helemaal geen zin als ik daar sta. Ik moet meer aan de bal komen. Met mijn snelheid moet ik in één tegen één-situaties komen, dan heb ik meeste waarde voor de ploeg.”

Met zijn team speelt hij morgen­middag opnieuw een echte degra­datieknaller, nu tegen zijn oude club Heerenveen. „Dat is daar heb gespeeld, is nu niet belangrijk”, stelt de Zweed. „ Dit is een heel be­langrijk potje voor ons.”
Dat is het zeker ook met het oog op de vorige thuiswedstrijd. Na de nederlaag tegen AZ (0-3) werden de spelers van Vitesse door boze supporters opgewacht voor GelreDome. Ook Nilsson ontkwam niet aan een verbale confrontatie met de aanhangers. Daar kreeg hij te horen dat de voetballers ‘moeten werken voor hun geld’. „ Als ze zo­iets zeggen, dan vind ik dat niet constructief”, zegt Nilsson. „ Als supporters iets willen vragen, of als ze constructief willen praten, dan geef ik graag antwoord. Dan heb ik er geen probleem mee.”

Nilsson begrijpt de onvrede, maar kijkt optimistisch vooruit. „Het gaat goed komen met Vitesse. Er is nog veel werk te doen. We had­den in sommige duels een paar punten meer verdiend, maar dat is niet gebeurd. Dus hebben we nu deze situatie. ADO en Heerenveen hebben een heel zwaar program­ma. Wij hebben die wedstrijden al gehad. Dat is wel positief, vind ik.”

De Gelderlander

Hoofdsponsor: