26 april 2014 In de media

Leerdam: ‘Vijfde worden zou zonde zijn’

Vitesse snakt naar de zomerstop. De kwakkelende nummer vier van de eredivisie lag na een sterke eerste seizoenshelft nog op koers voor de eerste landstitel in de clubgeschiedenis, maar dreigt in de huidige vorm het voetbaljaar af te sluiten zonder ticket voor de Europa League.
„Zo ver mogen we niet zinken," vindt verdediger Keivin Leerdam.

De spelers willen er niet aan denken, aan de play-offs voor Europees voetbal. Toch ligt dat scenario, waarbij de club die halverwege als grootste titelkandidaat gold het seizoen met lege handen afsluit, voor de hand voor Vitesse. FC Twente overkwam het een seizoen terug. De Tukkers waren in de winterstop favoriet voor het kampioenschap, gleden vervolgens weg op de ranglijst en slaagden er zelfs via de play- offs niet in om Europees voetbal veilig te stellen.

Ook Vitesse is in het tweede halfjaar vooral bezig met het afstoppen van een vrije val. Als die de laatste twee wedstrijden aanhoudt, voorspellen de play-offs weinig goeds. Voor een ploeg uit de top zijn de extra wedstrijden eerder een straf dan een bonus. Middenmoters zuil en de minicom petitie als ultieme kans benaderen.

„Of onze honger bij de play-offs verdwenen is? Ik snap die gedachte wel en het zou misschien ook kunnen, maar ik geloof niet dat het bij ons zo ver gaat komen," zegt verdediger Kevin Leerdam. „Ik weet zeker dat wij als vierde eindigen." Dan moet Vitesse wel afrekenen meteen vervelende reeks. De ploeg van trainer Peter Bosz wacht alweer vijf wedstrijden op een overwinning. Van het spetterende combinatiespel van de eerste seizoenshelft is de laatste maanden niet veel meer over. Van de aanvallende spelopvatting afstappen is voor de coach echter geen optie. „Dat zou zwalkend beleid zijn en van zwakte getuigen."

Voor direct Europees voetbal heeft de nummer vier nog een geringe marge over op PSV (één punt) en SCHeerenveen (drie punten). Die moet morgen tegen Go Ahead Eagles en volgende week bij FC Utrecht worden verdedigd.

„Voor de vierde plek zou ik aan het begin van het seizoen hebben getekend," zegt Bosz. „Helemaal, omdat we met Bony, Van Ginkel en Kal as drie sterkh ouders kwijtraakten. Ik zou nu heel teleurgesteld zijn als we in de play-offs belanden. Vooral als je ziet waar we in de winterstop stonden.

„Het verval heeft vooral te maken met een gebrek aan routine. Veel spelers in onze selectie wisten tot dit seizoen niet hoe het was om 34 wedstrijden in de eredivisie te spelen. Dat moet je ook leren. Er moet hardheid in komen." Lucas Piazon is van hen misschien wel het beste voorbeeld. De 20-jarige Braziliaan liet voor de winterstop elf doelpunten en achtassists noteren. Erna was de talentvolle linksbuiten bij geen enkele treffer direct betrokken.

Ook Leerdam ziet 'jeugdigheid' als voornaamste reden voor het sportieve verval in Arnhem. „Maar ik zoek niet naar excuses. Wij mogen geen vijfde worden. Zo ver mogen we niet zinken. Als je mensen vraagt naar de mooiste wedstrijden dit jaar, zullen er veel onze wedstrijden noemen. Wij speelden het meest attractief."

Met een beetje pech levert het geboden spektakel aan het eind van de rit niets op, weet Leerdam. „Vijfde worden zou zonde zijn," zegt hij. „Vitesse heeft Europees voetbal nodig. Dat is het hoogste niveau en daar leer je als jonge spelers veel van. Ik geloof ook datAjax de afgelopen jaren in de Europese competities een voorsprong heeft genomen op de rest van de Nederlandse ploegen."
 

AD / Foto’s SV

Hoofdsponsor: