16 januari 2012 In de media

Leerzame middag in Aken

Vitesse-trainer John van den Brom baalde tijdens het trai­ningskamp op Cyprus van het ach­terwege blijven van een zinvolle oefenwedstrijd. Die interessante testcase kreeg de coach gisteren te­gen Schalke 04 (2-1 nederlaag).
Dat de nummer zes van Neder­land verloor van de nummer drie van Duitsland was uiteraard geen schande. Een week voor de her­start van de competitie begon Schalke in de sterkste opstelling, wat leidde tot een veldoverwicht in de eerste helft. Na de pauze was Vitesse de dominerende ploeg, me­de doordat Schalke-trainer Huub Stevens een flinke handvol wissels toepaste en Vitesse met succes om­schakelde van 4-3-3 naar het 4-4-2 systeem. Dat was één van de con­clusies, waarnaar Van den Brom had gezocht.

„ Dit was een interessante wed­strijd, een echte oefenwedstrijd. Het was ook de enige die we heb­ben in de voorbereiding op de tweede helft van het seizoen. Maar ik kan hier heel veel mee”, stelde de oefenmeester uit Amersfoort in Aken. „Ik was niet ontevreden over de eerste helft, over ons spel in balbezit. Maar we hadden te veel voetballers in de ploeg, daar­door kwamen we bij balverlies in de problemen. Na rust speelden we 4- 4- 2. Dat beviel me een stuk beter. Als je zo veel spitsen hebt, is het ook zonde om daar geen ge­bruik van te maken.”

De trainer doelde op Marcus Pe­dersen en de nieuwkomers Jona­than Reis, Mike Havenaar en Mart Lieder. Wilfried Bony keert pas la­ter terug van de Afrika Cup. Ook in Aken viel de grote klasse van Reis op. De Braziliaan scoorde na 51 minuten met een hard schot de 2-1, kopte nadien bijna de gelijkma­ker in en was verder bij nagenoeg elk balcontact dreigend.

„Reis is onbevangen, hij heeft na zijn blessure geen angst”, sprak Van den Brom in het stadion van tweede Bundesliga-club Aleman­nia Aachen. ,,Hij is een fenomeen in de zestien. Hij is niet arrogant, maar wel overtuigd van zichzelf.”

In de eerste helft was Marcus Pe­dersen de centrumspits in het 4- 3- 3 systeem. De Noor kreeg geen enkele bespeelbare bal vanaf de zij­kanten, een probleem dat Vitesse de hele eerste helft van het sei­zoen met zich meedroeg. Het maakt de ommezwaai van Van den Brom naar 4-4-2 niet gewenst ( trainer en club spelen liever 4-3-3), maar wel logisch gezien de huidige spelersgroep.

De trainer was zeer tevreden over Jan-Arie van der Heijden, die in het hart van de verdediging de ge­kwetste aanvoerder Guram Kashia verving. ,,Ik vond Jan-Arie heel goed spelen’’, aldus Van den Brom, die zijn doelman Piet Velt­huizen enkele fraaie reddingen zag verrichten, onder meer op een in­zet van dichtbij van Klaas Jan Hun­telaar. Vitesse zette daar ondanks het goede spel in de tweede helft niet veel uitgespeelde kansen te­genover. Naast Reis was alleen Chanturia dicht bij de gelijkmaker.

Gelderlander

Hoofdsponsor: