19 augustus 2021 In de media

Letsch: “Er ligt hier een mooie kans voor ons”

Er staat een mooie uitdaging te wachten voor Vitesse. Donderdagavond om 20.00 uur gaat de bal rollen in de play-offs van de UEFA Europa Conference League. Daarin gaat Vitesse eerst op bezoek bij RSC Anderlecht, dat een week voor de return naar GelreDome afreist. Coach Thomas Letsch en middenvelder Sondre Tronstad namen plaats op de voorbeschouwende persconferentie in het Lotto Park.

In de wijk Anderlecht, aan de rand van het Astridpark, ligt het klassieke stadion van RSC Anderlecht, dat met recht historische grond genoemd mag worden. Met onder meer 34 Belgische titels, twee Europa Cup II’s, één UEFA Cup en twee UEFA Super Cups geldt Anderlecht zonder meer als een roemruchte club. Een status die in de afgelopen jaren minder waargemaakt wordt dan voorheen. In het seizoen 2017|2018 noteerde de Brusselse grootmacht voor het laatst een topdrieklassering, terwijl de ploeg van trainer Vincent Kompany momenteel na vier speelronden op de zesde plek staat in de Jupiler Pro League.

Letsch: “Er ligt een mooie kans”

“Een schitterend stadion”, noemt Letsch het Lotto Park van Anderlecht. Om vervolgens met een knipoog ‘beter dan het verkeer’ toe te voegen. “Het mooie aan Europees voetbal is dat elke week totaal anders is. Dit is bijvoorbeeld een wereld van verschil ten opzichte van vorige week in Ierland. Maar het belangrijkste: er ligt hier een mooie kans voor ons. We willen doorgaan naar de poulefase en weten dat Anderlecht een grote club is, maar het gaat niet om het verleden. Het gaat om het nu.”

Hoe schat Letsch de club uit de Belgische hoofdstad in? “Ze hebben aan het einde van vorig seizoen een hoog niveau gehaald en zijn nu ook aardig gestart”, antwoordt de Vitesse-trainer op deze vraag. “Ze hebben veel individuele kwaliteiten, maar opereren ook als een team. Hun trainer Vincent Kompany was een grote speler en is als trainer geïnspireerd door Pep Guardiola. We hebben veel wedstrijden van Anderlecht bekeken om ons voor te bereiden. We gaan voor een goed resultaat, zodat we volgende week – hopelijk in een vol stadion – de groepsfase kunnen bereiken.”

Tronstad: “We moeten blijven gaan”

Achter de persdesk in de paars-witte perszaal zat ook Tronstad, die samen met Matúš Bero de enige veldspeler is die nog geen minuut miste in dit seizoen. “Het voelt goed om in dit mooie stadion te zijn. We kijken uit naar deze belangrijke wedstrijd en zijn er klaar voor. Anderlecht is een grote club en het zal een lastige wedstrijd worden, maar we zijn goed voorbereid en gaan alles geven. We willen heel graag de volgende stap zetten met ons team. We hebben er ook hard voor gewerkt om hier te kunnen staan.”

Tronstad keek nog even terug naar het duel met Dundalk FC van vorige week donderdag (1-2 winst). “De belangrijkste les die we geleerd hebben is dat we rustiger moeten blijven op de bepalende momenten. Het werd daar te onrustig na de tegengoal. Het was een gekke wedstrijd, waar we lering uit hebben getrokken. Wat er ook gebeurt, we moeten blijven gaan.”

Eerste duel met Anderlecht live te zien

De wedstrijd van donderdag wordt de eerste Europese ontmoeting van Vitesse met Anderlecht. De Arnhemse club heeft al wel vijf keer tegen een Belgische club gespeeld in Europees verband. Zo werd KV Mechelen uitgeschakeld in de tweede ronde van de UEFA Cup in 1992|1993 (2-0 over twee wedstrijden, met goals van Phillip Cocu en John van den Brom) en was Zulte Waregem tweemaal de tegenstander in de groepsfase in het seizoen 2017|2018. Vitesse ging destijds thuis met 0-2 ten onder, maar wist buitenshuis wel een punt uit het vuur te slepen: 1-1. Thomas Bruns was toen trefzeker in het land van de zuiderburen.

Anderlecht – Vitesse wordt donderdag om 20.00 uur afgetrapt in het Lotto Park. De 36-jarige Kroaat Duje Strukan is aangewezen als scheidsrechter voor het duel in Brussel. De wedstrijd wordt live uitgezonden op ESPN 2.

Bron: Vitesse / Foto's: SV

Hoofdsponsor: