Letsch licht zijn mening toe. “Ik propageer hier niet het trekken van gele kaarten, maar spelers verdienen wel bescherming. Dan is de gele kaart een rechtmatig middel. Tannane leeft van de dribbels. Met de bal aan de voet is hij razendsnel. Voor zo’n speler komen mensen naar het stadion. Maar hij wordt steevast onderuit geschoffeld. Zo bereik je het moment dat Tannane zijn dribbels maar laat zitten. Maar dat willen we toch niet? Dat het voetbal kapot wordt gemaakt?”
De spelverdeler van Vitesse is het met zijn trainer eens. “Ik krijg wekelijks veel trappen. Ik weet niet of dat aan de trainers van de tegenstanders ligt. Dat ze overtredingen stimuleren. Maar ik moet er maar mee omgaan. Ik zit onder de blauwe plekken. Ik werk met pakken met ijs om te herstellen, zodat ik na wedstrijden weer met de groep kan trainen.”
Puur spelbederf
Letsch ziet in de veelvoud van overtredingen ook een tactisch middel om het Vitesse-spel te ontregelen. “Door overtredingen gaat het tempo uit een wedstrijd. Heerenveen deed niet anders. Bij elke tempoversnelling van ons volgde een overtreding. Dan lag het spel stil en kon iedereen weer achter de bal gaan staan. Zo trokken ze een muur op. En daardoor kregen wij ook niet veel kansen. Het is dan aan de scheidsrechter op te treden bij spelbederf. Met geel op zak maak je niet zo snel nogmaals een overtreding.”
Letsch onderschrijft zijn stelling met de actie van Tannane in het strafschopgebied, die tot zijn assist op de 1-0 door Darfalou leidde. “We vonden de opening in het strafschopgebied. Eenmaal binnen de lijnen kon Heerenveen op Tannane geen overtreding maken.”
Door een te hoog geheven been wordt Tannane in het strafschopgebied op de kin geraakt
Glaszuivere penalty
Ook de potentiele penalty situatie was een overduidelijke overtreding van Heerenveen verdediger Hajal op Oussama Tannane. De Vitesse-aanvaller kreeg een schop op borst- en kin hoogte en de bal had in de 88ste minuut op de stip gemoeten.
“We hebben de beelden teruggezien”, verklaarde Letsch. “Dan is het gewoon een strafschop. Ik vind het vooral vreemd dat dan de VAR wel aangeeft het moment terug te kijken en dat de scheidsrechter niet gaat kijken.”
“De reden was ook dat de communicatie niet goed werkte”, aldus Letsch in de Gelderlander. “Dat vind ik dan wel een kwalijke zaak. Het is de 88ste minuut, en cruciaal moment. De VAR faalt daar dan wel.”
Mario van de Ende, oud-voetbalscheidsrechter en nu arbitrage analist, onderschreef de mening van de Vitesse-trainer. Van der Ende floot van 1985 tot 2003 meer dan 600 wedstrijden in het Nederlands en internationale betaald voetbal.
https://twitter.com/MariovanderEnde/status/1338185652932849667