27 mei 2022 In de media

Letsch na zege op AZ waakzaam voor return in play-offs: ‘Kansen op Europees ticket Vitesse nog steeds fifty-fifty’

Thomas Letsch rekent zich na de zege in het eerste finaleduel van de play-offs niet rijk. Vitesse wacht een loodzware opdracht in Alkmaar, om AZ te kloppen in de strijd om Europees voetbal.

Vitesse reist met een 2-1 zege naar Noord-Holland (aftrap zondag 14.30 uur). Bij de Arnhemse club keert Nikolai Baden Frederiksen terug van een schorsing. Jacob Rasmussen (bovenbeen), Maximilian Wittek (schouder), Yann Gboho (lies), Dominik Oroz (dienstplicht Oostenrijk) en Eli Dasa (bruiloft) ontbreken. Voor Letsch staat verder alles in het teken van herstel. De Duitse coach hoopt ook weer de beschikking te hebben over een fitte Adrian Grbic.

“Het is nu vooral oplappen”, zegt Letsch. “De eerste wedstrijd heeft ons heel veel kracht gekost.”

Letsch waakt voor euforie. “We hebben nog niets”, zegt hij. “In de eerste wedstrijd hebben we alleen in het eerste kwartier echt controle gehad. AZ heeft ons echt op de proef gesteld. Ik was blij met de 1-0 voorsprong bij rust. Dat was gelukkig. Was het 1-1 gebleven, was dat ook een goed resultaat. De jongens zaten er doorheen. Maar, dat is ook normaal. Dit zijn finales.”

Jeugd

Letsch was blij met de inbreng van de jeugd. Hij bracht met Miliano Jonathans (18), Gyan de Regt (18), Marcus Steffen (19) en Daan Huisman (19) op het einde tieners in het veld. Ze hielden zich knap staande. “De jeugd was super”, zegt Letsch. “Dat het voetbal niet mooi was, klopt. Maar het gaat alleen om het resultaat. Dat is zaligmakend.”

De thuiszege zegt Letsch niet veel. “AZ moet een goal maken. AZ moet in de achtervolging. Maar Utrecht en Heerenveen wonnen in de play-offs allebei hun eerste duel en gingen daarna onderuit. Ik schat onze kansen nog steeds fifty-fifty.”

Thuis slapen

Voor de return kiest Letsch voor een ‘eenvoudige’ voorbereiding. Vitesse gaat vooraf niet in een hotel, zoals profclubs vaak doen. “Wij hebben dit seizoen al heel veel in hotels geslapen. Ik wil rust en ritme creëren. Iedereen slaapt lekker thuis. Dan gaan we met de bus naar Alkmaar, eten onderweg en moeten daarna vol aan de bak.”

Vermoedelijke opstelling Vitesse: Houwen; Yapi, Bazoer, Doekhi, Manhoef; Bero, Domgjoni, Tronstad, Vroegh; Buitink, Openda.

Bron: Gelderlander / Foto's: SV

Hoofdsponsor: