1 juli 2021 In de media

Letsch: “Oranje? Ik houd mij volledig bezig met Vitesse. En daarmee ben ik druk genoeg.”

Thomas Letsch verwacht niet dat de KNVB één dezer dagen contact met hem opneemt voor de vacature van bondscoach. De Duitse oefenmeester zou in de toekomst wel trainer van een land willen worden, maar dan waarschijnlijk niet van Nederland. Maar hij ziet de humor van de vraag er wel in.

‘Oranje is letterlijk ver van mijn bed’

“Een jaar geleden was ik de grote onbekende in het Nederlandse voetballandschap, dan is Oranje nu letterlijk ver van mijn bed”, vertelt Letsch in gesprek met De Gelderlander over de vacature van bondscoach. “Ze gaan mij bij de KNVB heus niet bellen. Ik kan me volledig bezighouden met Vitesse. En daarmee ben ik druk genoeg.”

17 miljoen bondscoaches

“Jullie hebben 17 miljoen bondscoaches”, gaat Letsch lachend verder. “Voor een clubtrainer is de druk al groot. De prestaties liggen altijd onder een vergrootglas. Maar voor een bondscoach is die gigantisch. Ik zie het bondscoachschap op termijn best zitten. Maar dan denk ik eerder aan een mooie, exotische bestemming. Een fijn, klein voetballand. Trinidad en Tobago? Dat klinkt mooi. Haha.”

‘Nederland heeft een prachtige, typisch eigen, voetbalcultuur’

Mogelijk gaat de KNVB een buitenlandse bondscoach aanstellen. Letsch ‘betwijfelt’ of de bond dat wel moet doen. “Nederland heeft een prachtige, typisch eigen, voetbalcultuur. Er lopen hier heel veel uitstekende trainers rond. Dan moet daar toch echt goed worden rondgekeken.”

“Energie en teamgeest zijn de sleutelwoorden voor dit EK. Dat overstijgt toch vaak de tactiek. In eerste instantie kozen veel landen voor een speelstijl met een gesloten organisatie. Met vervolgens de omschakeling als wapen. Maar in de achtste finales werd dat allemaal aan gort geholpen door strijdlust en kameraadschap. Kreeg je ineens wedstrijden vol met goals. Met 3-3. Ik geniet van de Zwitsers. Die intensiteit wil ik bij Vitesse ook zien. De echte opoffering. Arbeid. Vechtlust.”

‘Vitesse-principes:  mix van energie, kracht, tactiek en techniek’

Favorieten vliegen er uit. Naast Duitsland ook Frankrijk en Portugal. “Die zaten letterlijk in de poule des doods”, merkt Letsch vol humor op. “Van alle landen maakt Italië op mij de meeste indruk. Dat zoekt wel de aanval. Wel grappig: Italië had altijd de naam defensief te voetballen. Maar dat is nu een aanvallend land. Daar zie ik frisse combinaties, een goede mix van energie, kracht, tactiek en techniek. Ik houd van dat voetbal. Dat niveau is voor Vitesse onhaalbaar, maar de principes huldigen we wel.”

Bron: Voetbalprimeur / Foto's: SV

Hoofdsponsor: