11 januari 2022 In de media

Letsch twijfelt over toekomst Vitesse: ‘Een nieuw team bouwen is noodzaak’

Vitesse presteert onder leiding van Thomas Letsch uitstekend. Misschien zit de Arnhemse club wel aan zijn limiet met het succes van nu. Volgend seizoen dreigt een leegloop.

Letsch is voorzichtig in het kiezen van zijn woorden. De Duitser heeft vorig jaar april zijn contract met een jaar verlengd tot de zomer van 2023, maar dat zegt in topsport weinig. Mogelijk heeft Letsch zelfs een clausule laten opnemen dat hij bij een financiële verbetering kan vertrekken. Enkele clubs, met hogere begrotingen dan Vitesse, houden de succesvolle oefenmeester in de gaten. Vorig seizoen eindigde Vitesse met Letsch als vierde. Ook nu staat de Gelderse subtopper weer net onder de traditionele top drie.

Op weg naar Wenen

Daarnaast overwintert Vitesse in de Conference League door op sensationele wijze boven de Engelse grootmacht Tottenham Hotspur te finishen in de poulefase. In februari speelt Vitesse nu twee duels met Rapid Wien op weg naar een eventuele achtste finale.
“Het is prachtig om in Europa te spelen. Het uitschakelen van Anderlecht en de overwinning thuis in een vol stadion op Tottenham waren ook in mijn carrière hoogtepunten. Laat Wenen niet ons eindstation zijn”, kijkt Letsch al reikhalzend vooruit naar de dubbele confrontatie met de Oostenrijkers.
Letsch presteert met Vitesse maximaal en zou in Arnhem graag de volgende stap willen maken. Maar de vraag is of dat realistisch is. “De situatie is zo dat veel contracten van bepalende spelers aflopen. Dat wisten we en dat proces loopt. Er moet waarschijnlijk, onder leiding van de nieuwe technisch directeur, een nieuw team worden gebouwd.”

Niveau Doekhi en Bazoer

Zes spelers lopen uit hun contract. Bovendien raakt Vitesse de gehuurde sterkhouders Loïs Openda en Jacob Rasmussen vrijwel zeker kwijt. Letsch: “Als Riechedly Bazoer transfervrij vertrekt in de zomer is het moeilijk een vervanger te vinden van zijn niveau. Dat geldt ook voor een speler als Danilho Doekhi. AZ verkocht afgelopen zomer goede spelers voor heel veel geld. Dat maakt de situatie voor een club makkelijker om door te selecteren. Nu is dat misschien niet mogelijk.”

Of Vitesse in staat is om de selectie op hetzelfde niveau te houden, valt te betwijfelen. Het sportieve lot ligt in handen van eigenaar Valery Oyf die de koers bepaalt en al tientallen miljoenen euro’s in de club pompte. “Ik heb ongeveer één keer per maand een gesprek met hem”, vertelt Letsch. “Dat zijn fijne gesprekken. Aan de ene kant zeg ik: hij wil de volgende stap zetten. Maar aan de andere kant draait alles om geld. Het is niet makkelijk.”

Volgende stap

Volgens Letsch toont de puissant rijke Rus, die zijn zaken vooral vanuit het Franse Nice doet, echter een grote betrokkenheid bij Vitesse. “Hij weet alles over de spelers. Hij is geïnteresseerd en doet zijn best om de club te houden waar we nu zijn en door te blijven gaan. Natuurlijk is hij ambitieus. Ik wil ook altijd verder omhoog en ben niet iemand van laten we maar vasthouden zoals het is.”

De vraag is of Letsch voldoende perspectief voelt in de gesprekken met Oyf als het gaat om de mogelijkheden in Arnhem. “Voor mij is het belangrijk dat ik ontwikkeling zie. Misschien is dat niet mogelijk, ook vanwege het succes. Tegelijkertijd kun je bij Vitesse ook niet zeggen dat je de aanval op Ajax gaat inzetten. We moeten wel realistisch zijn. Voor Vitesse is in principe de top van de subtop het hoogst haalbare.”

Nieuwsgierig

Het succes van Vitesse leidt tot belangstelling. Bazoer kan een stap maken (PSV en Feyenoord) en ook Doekhi (PSV, Rangers FC) weet zich serieus gevolgd. Maar aan transfervrije spelers die komende zomer gratis de deur uitlopen, heeft de club niets. “Ik ben nieuwsgierig wat er gaat gebeuren”, zegt Letsch. “Als de resultaten goed zijn, zorgt dat altijd voor meer interesse van spelers. Er komen aanbiedingen. Een aantal kan misschien hogere salarissen krijgen.”

Concurrent Feyenoord

Voorlopig richt Letsch zich weer op de korte termijn met meestal om de drie dagen een wedstrijd. De tweede seizoenshelft vraagt opnieuw veel van de selectie. Zaterdag wacht direct een cruciale confrontatie bij de herstart tegen Feyenoord. “Het verschil met Feyenoord is nu zes punten. Win je sta je dicht bij de top drie. Bij een nederlaag wordt het gat erg groot. Vorig jaar werden we vierde. Daar staan we nu weer. Maar door het succes in Europa vind ik het tot nu toe een beter seizoen.”

Bron: Omroep Gelderland / Foto's: SV

Hoofdsponsor: