15 februari 2017 In de media

Leven, werken en handelen als een prof in Arnhem

Hij is een typisch rolmodel. Groot geworden bij Vitesse, tussentijds uitgeleend aan Fortuna Sittard, tot vol wasdom gekomen bij PSV en gelouterd in het buitenland bij Burnley, Brøndby en Randers FC.
Daarbij heet hij ook nog eens een uitstekende leermeester, vanwege zijn tactische vaardigheden. Hij heeft er kijk op.

Maar de komende tijd brengt Remco van der Schaaf (37) voor de jongens van Onder 19 bij Vitesse vooral het karakter mee dat nodig is om te slagen op het veld. Strijdlust. Overgave. Wilskracht. Onder 19 moet handhaving in de eredivisie bewerkstelligen. Het team is na de eerste seizoenshelft in de degradatiecompetitie terecht gekomen. Dat moet rechtgezet worden.

Van der Schaaf verliest daarbij het overkoepelende belang niet uit het oog. Talentontwikkeling, in de basis een individueel traject, is zijn hoofdtaak op Papendal. Vitesse wil, zoals elke betaald voetbal organisatie, zelfvoorzienend zijn. Daarbij wordt over de schaduw van de hoogste jeugdlichting gekeken. Uiteindelijk komt alleen die enkeling in het eerste elftal terecht.

,,De belangen botsen soms dus wel", geeft Van der Schaaf aan. ,,Ik heb een grote groep, maar raak de beste spelers doorgaans kwijt aan Jong Vitesse. Kai Koreniuk, Cali Daniel, Jesse Schuurman, Joeri Potjes bijvoorbeeld. Die zitten daar zowat vast bij. En Mitchell van Bergen en Lassana Faye behoren tot de eerste selectie. Terecht allemaal, hoor. Dat is opleiden. Maar dat is uiteraard wel van invloed op de prestaties van Onder 19. We hebben vaak in wisselende samenstellingen gevoetbald. Dat is niet ongestraft gebleven. We hebben de kampioenspoule helaas net niet gehaald."

Dat is geen ramp, benadrukt Van der Schaaf, maar meer een tegenvaller. ,,In de top van de eredivisie is de weerstand groter en dat is beter voor de ontwikkeling van talent", vertelt de coach, sinds de zomer aan het roer bij Onder 19. ,,Maar Koreniuk is nu dus een topscorer in de tweede divisie. Die presteert weer op een tree hoger. Bij de senioren. Dat is dan weer van meerwaarde."

,,En maak dit ook niet te groot", zegt hij. ,,Davy Pröpper en Marco van Ginkel speelden in de jeugd niet eens op het hoogste niveau. Maar hun talent dreef vanzelf boven. In ons geval is knokken om handhaving nu goed voor de ontwikkeling." Van der Schaaf staat daarbij aan het einde van de jeugdlijn bij de club. Onderweg zijn al talloze jongens afgevallen. En ook dit voorjaar volgt er weer een schifting. Topsport is keihard.

,,Het mooiste is met de beste spelers te werken, waarbij talent dan doorbreekt en zich ontwikkelt tot een echte profvoetballer", legt de jeugdcoach uit. ,,Dat is een zwaar traject. Het is leven als een prof, werken als een prof en handelen als een prof. En dat is maar voor een enkeling weggelegd. Tot die tijd moet je als jonge voetballer ook genieten en een gat in de lucht springen dat je bij een club als Vitesse al die kansen krijgt. Je moet blij zijn dat je dat shirt mag dragen. Dat is voor heel veel jongens nooit weggelegd. Het blijft hoe dan ook altijd een prachtige en onvergetelijke tijd."

En misschien wel het startpunt voor zo'n carrière als Van der Schaaf. ,,Ik kan het alvast iedereen aanraden."
 

Gelderlander / Foto’s SV

Hoofdsponsor: