4 maart 2017 In de media

Lewis Baker is bijna uitgeleerd bij Vitesse

Het is een populaire quizvraag in Arnhem en omstreken. Is Lewis Baker van nature links of rechts? De middenvelder van Vitesse zelf verklapt niets. “Dat mag jij bepalen”, is steevast zijn antwoord. Wie het weet mag het zeggen.
Wat de doelpunten van de Engelsman kenmerkt: ze zijn bijna zonder uitzondering van grote schoonheid. Sparta-trainer Alex Pastoor nam woensdagavond na de verloren halve finale in de KNVB-beker zijn petje diep voor hem af. "Die doelpunten van Baker, daar druipt de klasse van af", aldus Pastoor. 

De 21-jarige Chelsea-huurling is, dankzij jarenlang oefenen, perfect tweebenig. Niet alleen in zijn balbehandeling, maar ook in zijn traptechniek. Toch lijken de beelden voor zich te spreken. Van de negen doelpunten, die Baker dit seizoen maakte in de eredivisie, kwamen zeven van zijn rechterschoen. De andere twee kwamen van zijn linkerbeen.

Maar als Baker mag aanleggen voor een vrije trap of een strafschop, dan gebruikt hij zijn rechtervoet. Duidelijk toch?

Kampioen powerliften
"Als kind heb ik duizenden uren met mijn vader (zesvoudig kampioen powerliften Audley Lewis, red.) op de parkeerplaats lopen oefenen", vertelde Baker in 2015. "Daardoor kan ik nu zowel met links als met rechts uit de voeten. Ik gebruik de voet waar de situatie om vraagt."

Gevestigd talent
Het talent van Baker is al jaren onomstreden. Hij doorliep alle Engelse jeugdelftallen, veelal als aanvoerder. Hij won de FA Cup en de Premier League met Chelsea en werd uitgeroepen tot beste speler van de NextGen Series, de Champions League voor spelers onder 19 jaar.

n 2014 verbond José Mourinho zijn goede naam als trainer van Chelsea aan de toekomst van onder anderen Baker. "Zij zullen ooit in Chelsea 1 spelen. En als ze bij Chelsea 1 spelen, worden ze ook international voor Engeland. Zo niet, dan kunnen jullie mij verantwoordelijk houden."

De Portugese trainer gunde Baker zijn debuut in januari van dat jaar in het FA Cup-duel met Derby County. Bij die 3 minuten in de hoofdmacht bleef het, maar aan het einde van het seizoen werd Baker wel uitgeroepen tot talent van het jaar én maker van het mooiste doelpunt in de clubgelederen.

Lampard is de norm
Met de topscorerstitel en de titel bij het befaamde jeugdtoernooi van Toulon, onderstreepte Baker zijn ambities voor dit seizoen: meer doelpunten maken. Daarin is hij met veertien treffers in 28 duels (eredivisie en beker) nu al geslaagd, met vlag en wimpel.

Productie Baker bij Vitesse
 

Seizoen Doelpunten/assists eredivisie Doelpunten/assists KNVB Beker
2015/16 5/4 (31 wedstrijden) 0/0 (1 wedstrijd)
2016/17 9/1 (23 wedstrijden) 5/3 (5 wedstrijden)

Kritiek
Maar die scoringsdrang levert hem ook kritiek op. Baker zou te vaak voor eigen kans gaan. Zo heeft hij dit seizoen slechts een assist achter zijn naam in de eredivisie. Dat is erg weinig voor een speler met zijn overzicht, die bovendien de meeste hoekschoppen en vrije trappen voor zijn rekening neemt. 

Maar met zijn huidige doelpuntenproductie komt Baker in de buurt bij de cijfers van Chelsea-icoon Frank Lampard, een van zijn grote voorbeelden. En dat is nodig om een kans te maken op Stamford Bridge. Want dat blijft het doel van Baker, die op zijn negende binnenstapte bij Chelsea.

Inmiddels is Baker bezig aan zijn tweede en laatste seizoen in Arnhem. "Nog een jaar bij Vitesse is niet logisch", liet de Engelsman al in een vroeg stadium weten.

Winst in de finale om de KNVB-beker zou hem desondanks een plaats in de eregalerij van de Arnhemse club bezorgen. "We kunnen historie schrijven. Daar gaan we alles aan doen."

Nos / Foto’s SV

Hoofdsponsor: