16 februari 2020 In de media

Linssen toont klasse en evenaart Dessers tijdens vermakelijk foutenfestival

Vitesse heeft zondagmiddag voor het eerst in een maand tijd weer een Eredivisie-wedstrijd gewonnen. Byran Linssen was met twee goals en één assist van grote waarde tegen het bij vlagen wel heel erg zwak verdedigende SC Heerenveen, al deden ook de Arnhemmers wat dat betreft een duit in het zakje.
Vitesse en Heerenveen hadden voorafgaand aan het onderlinge duel allebei – inclusief de verloren bekerduels van afgelopen week met respectievelijk Ajax en Feyenoord – al vier wedstrijden niet gewonnen. Beide clubs snakten dus naar een driepunter, maar in Arnhem werd duidelijk dat de basis daarvoor wel erg broos is. Zowel de Arnhemmers als de Friezen maakten bij de tegengoals achterin een wel heel erg zwakke indruk, waardoor de eerste helft een vermakelijk foutenfestival werd.

In de openingsfase was het Heerenveen dat defensief zeer kwetsbaar oogde. Zo zat Ibrahim Dresevic tot twee keer toe volledig mis. Beide keren leidde het tot een tegentreffer. Na tien minuten dook de Kosovaar onder een voorzet van rechtsback Eli Dasa door, waarna Linssen via de binnenkant van de paal knap afrondde. Zes minuten later profiteerde Tim Matavz van een nieuwe misser van Dresevic. De Sloveen, weggestuurd door Linssen, had een vrije doortocht en schoot de bal snoeihard tegen de touwen.

Heerenveen mocht van geluk spreken dat het bij die twee goals bleef. Zo liet Matús Bero tussendoor een grote kopkans onbenut. Vitesse hield de bezoekers zo in leven en hielp ze later in de eerste helft nog verder in het zadel. Nadat Rodney Kongolo uit een voorzet van Joey Veerman met een rake kopbal voor de 2-1 had gezorgd, ging winteraanwinst Sondre Tronstad (die de voorkeur kreeg boven de gepasseerde Riechedly Bazoer) de mist in met een foute terugspeelbal. Chidera Ejuke strafte de defensieve fout kundig af.

Heerenveen maakte zo voor het eerst sinds 8 december (1-3 bij RKC Waalwijk) meer dan één doelpunt in een Erevisie-duel, maar de eerste competitiezege van 2020 zat er niet in. De dodelijk efficiënte Linssen zette Vitesse tien minuten na rust namelijk weer op voorsprong door loepzuiver raak te schieten na een steekpass van Oussama Tannane, al keek de VAR nog wel naar vermeend buitenspel. Tien minuten later tekende Tannane vanaf de stip zelf voor de 4-2 na een overtreding van Lucas Woudenberg op Nouha Dicko.

Na die dubbele dreun lukte het Heerenveen zich niet nogmaals op te richten. Zo was Linssen opnieuw van grote waarde voor Vitesse. De 29-jarige aanvoerder, die met de club nog in gesprek is over het verlengen van zijn aflopende contract, staat met veertien goals nu weer op gelijke hoogte met Eredivisie-topscorer Cyriel Dessers en was nu al bij 51 goals direct betrokken van de Arnhemmers (41 goals, 10 assists) en bezorgde trainer Edward Sturing zijn derde zege in zeven duels. 

VI / Foto’s SV

Hoofdsponsor: