22 november 2019 In de media

Lof voor Vitesse-aanwinst Honda: ’Robot-professional’

Keisuke Honda maakt zondag tegen Sparta al zijn debuut voor Vitesse. Hoewel de Japanner al een half jaar geen wedstrijden heeft gespeeld, ziet Vitesse-trainer Leonid Slutsky geen belemmering om hem direct op te stellen.
„Ik ben fit en kan spelen”, aldus een zelfverzekerde Honda. „Hoeveel minuten ik het kan volhouden is ook voor mij de vraag. Dat is een grote uitdaging. Ik ga de wedstrijd in met de intentie om negentig minuten te spelen. Maar ik ben ervaren en ken mijn lichaam goed. Als ik gevaar loop op een blessure dan vraag ik om een wissel. Maar ik denk dat ik beter kan spelen, dan iedereen misschien verwacht.”[Keisuke Honda met het Vitesse-shirt. De Japanner maakt zondag tegen Sparta al zijn debuut.]Keisuke Honda met het Vitesse-shirt. De Japanner maakt zondag tegen Sparta al zijn debuut.

"Brug tussen middenveld en aanval"

De 33-jarige Japanner moest een tijdje wachten op zijn werkvergunning, maar is vanaf nu inzetbaar voor Vitesse. Bij zijn eerste training als officiële Vitesse-speler werd Honda direct bij de A-ploeg opgesteld. Als een creatieve nummer tien ziet Slutsky een belangrijke rol weggelegd voor Honda. „Hij moet de brug vormen tussen middenveld en aanval. Dat is belangrijk voor het team. Vorig jaar vervulde Martin Ødegaard zo’n rol in onze ploeg”, aldus de Russische trainer.

Later op de dag werd Honda officieel gepresenteerd als speler van Vitesse. Strak in het pak met een gepersonaliseerde stropdas met de letters KSK om stond Honda als een man van de wereld geroutineerd de pers te woord. Meerdere Japanse journalisten waren naar Arnhem gekomen, want de 98-voudig international is in eigen land een superster, die enorm tot de verbeelding spreekt. De helft van de persconferentie werd in het Japans afgewerkt, de andere in het Engels.

"Ik ben Honda, maar niet de auto"

Het verschil met de manier waarop Honda in 2008 bij VVV-Venlo werd gepresenteerd, is enorm. Toen was hij een jonge, onervaren prof, die voor het eerst buiten Japan ging voetballen en nog nauwelijks Engels sprak. Bij zijn presentatie in Arnhem groef Honda nog even in zijn geheugen naar zijn entree bij VVV. „Toen had ik nog zwart haar. Ik herinner me dat ik zei: ’Ik ben Honda, maar niet de auto’.”[Honda staat de pers te woord.]Honda staat de pers te woord.

Elf jaar later is Honda een man van de wereld, die in Rusland bij CSKA Moskou, in Italië bij AC Milan, in Mexico bij Pachuca en in Australië bij Melbourne Victory heeft gespeeld en aan het einde van zijn spelerscarrière ook al tal van andere activiteiten ontplooit. Zo is Honda bondscoach van Cambodja – de afgelopen tien dagen was hij in Aziatische land voor interlands –, clubeigenaar van het Oostenrijkse SV Horn en zakenman met zakelijke activiteiten in onder andere de Verenigde Staten. Een drukbezet baasje dus, maar Honda ziet voldoende ruimte om zijn actieve carrière van een nieuw hoofdstuk te voorzien. „Ik houd ervan om bezig te zijn. Maar ik zorg ook dat ik genoeg rust krijg.”

 Bekijk ook:  Honda krijgt direct ruim baan van Slutsky "In alles is hij superprofessioneel"

Slutsky maakt zich totaal geen zorgen om de drukbezette agenda van Honda. „Hij is geen gewone professional, maar een robot-professional. In alles is hij superprofessioneel. Voeding, rust, krachttraining. Alles doet hij perfect”, aldus de Rus, die bij CSKA Moskou al met Honda samenwerkte en zo een cruciale rol heeft gespeeld in de rentree van Honda in de Eredivisie. „Als hij niet hier was, denk ik niet dat ik hier was gekomen om mee te trainen. We hebben samen goede en slechte herinneringen. We hebben veel gewonnen in Moskou maar ook nederlagen geleden. We begrijpen elkaar goed en dat is belangrijk voor de samenwerking.”

Vitesse begon goed aan het seizoen met de beste competitiestart in de Eredivisie uit de clubhistorie maar na drie nederlagen op rij is de sfeer flink omgeslagen. Slutsky ziet in Honda de verlosser om tegen het Sparta van oud-Vitesse-trainer Henk Fraser een omslag tot stand te brengen. De ervaren Japanner is niet bang, dat er te veel druk op zijn schouders wordt gelegd. „Ik voel geen extra druk. We moeten er ons als team op focussen om het beter te doen dan de vorige keer.”[Honda traint al volop mee met de Arnhemmers.]Honda traint al volop mee met de Arnhemmers.

Honda staat te popelen om weer aan de slag te gaan. Na zijn periode in Australië bij Melbourne Victory heeft hij een half jaar zonder club gezeten. „Ik kijk er naar uit om weer te gaan spelen. Ik heb zes maanden geen wedstrijden gespeeld, maar ik heb de afgelopen maanden geen vakantie gevierd. Ik heb altijd individueel getraind, waar ik ook was, in Cambodja en Japan.”

Het persoonlijke doel van Honda is om zich als dispensatiespeler in de selectie van het Japans olympisch elftal te spelen voor de Spelen van Tokio. Dat zou voor hem een ultieme afsluiting van zijn carrière zijn. Met Vitesse hoopt Honda Europees voetbal te halen. „Vitesse staat nu vijfde. Mijn doel dit seizoen is om de club op die positie te houden. We hebben veel jonge spelers en ik heb veel ervaring. Ik heb de laatste wedstrijd gezien, dat we moeite hadden om de wedstrijd te controleren. Ik denk dat ik daar met mijn ervaring bij kan helpen.”

TG / Foto’s SV

Hoofdsponsor: