1 mei 2022 In de media

Loïs Openda stelt play-offs veilig na zege in Deventer

Vitesse stapte zondagmiddag met drie punten van het veld af. De Arnhemmers versloegen Go Ahead Eagles met 1-2 dankzij twee goals van Loïs Openda. De ploeg van Thomas Letsch verzekerde zich daarmee definitief van een plek in de play-offs om Europees voetbal.

Blessures en schorsingen zorgden voorafgaand aan het duel voor een behoorlijke puzzel voor hoofdtrainer Letsch. De coach moest noodgedwongen een aantal wijzigingen doorvoeren. Daarbij koos hij onder meer voor Patrick Vroegh, Enzo Cornelisse, Toni Domgjoni en Tomáš Hájek.

Isac Lidberg bracht al in de vierde minuut spanning in de wedstrijd. De Zweed schoot, maar keeper Markus Schubert redde. Namens Vitesse zorgde Openda voor het eerste gevaar. Nadat de razendsnelle Belg eerst doelman Andries Noppert had omzeild, trof hij uiteindelijk de doelpaal. Drie minuten later was het wel raak. Domgjoni luidde met een prachtige pass het doelpunt in, waarna Openda koelbloedig kon afronden: 0-1.

Ook de ploeg uit Deventer bleef niet ongevaarlijk. Oud-Vitessenaar Boyd Lucassen haalde hard uit, maar Schubert voorkwam een tegentreffer. Daarna volgde een kans voor Lidberg. De lange aanvaller kon de bal net niet binnenglijden en een volley van Ragnar Oratmangoen belandde vervolgens in de handen van Schubert. Dat een doelpunt voor de Deventenaren wel in de lucht hing, bleek toen Lidberg in de 35ste minuut de gelijkmaker noteerde: 1-1.

Na rust creëerden de Arnhemmers meer mogelijkheden. Eli Dasa knalde bal richting het doel, maar zag zijn poging over gaan en ook kopballen van Adrian Grbić en Vroegh troffen geen doel. Toch kwam die verdiende voorsprong er wel. Na een goede pass van Riechedly Bazoer kopte Openda zijn tweede treffer van de middag, en tevens vijftiende van dit seizoen, binnen: 1-2. Hij leek nog even een derde doelpunt te maken, maar Noppert pareerde zijn poging.

In de slotfase probeerde het team van Kees van Wonderen nog langszij te komen. Een omhaal van Jacob Mulenga, een schuiver van Ogechika Heil en een kopbal van goalie Noppert zorgden voor spanning in het Arnhemse kamp, maar uiteindelijk kon er na het laatste fluitsignaal opgelucht worden ademgehaald.

Een domper was dat Bazoer een gele kaart kreeg en daardoor geschorst is voor de volgende wedstrijd. Mooi was nog wel dat Thomas Buitink als invaller zijn honderdste officiële duel voor Vitesse speelde.

Vitesse komt op zondag 8 mei weer in actie. Dan treffen de geel-zwarten in GelreDome sc Heerenveen (aanvang 14.30 uur).

Go Ahead Eagles vs Vitesse 1-2 (1-1)
13’ Openda 0-1; 35’ Lidberg 1-1; 69’ Openda 1-2

Geel: 3’ Hájek; 62’ Bazoer; 90+2’ Buitink

Opstelling Go Ahead Eagles
Noppert (k), Lucassen, Nauber, Kramer (48’ Bakker), Kuipers (C), Brouwers (74’ Heil), Lidberg (74’ Mulenga), Rommens, Oratmangoen, Deijl, Cordoba (86’ Berden)

Reserves Go Ahead Eagles
Schuurman (k), Hengelman (k), Berden, Tuzlacik, Heil, Dumay, Bakker, Mulenga, Aventisian, Cordona, Linthorst

Opstelling Vitesse
Schubert (k), Dasa, Doekhi (C), Openda (90+1’ Huisman), Grbić (60’ Yapi), Bazoer, Hájek, Domgjoni, Vroegh, Cornelisse, Manhoef (73’ Buitink)

Reserves Vitesse
Reiziger (k), Verstappen (k), Yapi, Buitink, Huisman, Dueñas, Jonathans, De Regt

Bron: Vitesse / Foto's: SV

Hoofdsponsor: