20 mei 2010 In de media

Maasbert Schouten: ‘Geen degradatiekandidaat!’

Vitesse zet de tering naar de nering en denkt daar niet slechter van te worden. ‘ Lie­ver twaalfde worden, met een sluitende begroting en vier nieuwe talenten’.

Rvc-voorzitter Maasbert Schouten gelooft in nieuwe lijn 

Het beleid van Vitesse gaat volledig op de hel­ling. Geen risicovolle in­vesteringen meer, maar terug naar de basis: de Voetbalaca­demie van Vitesse. Met het nieu­we beleid moet een begrotingste­kort van ruim twee miljoen euro binnen twee jaar worden ingelo­pen. Zonder dat de nummer veer­tien van de eredivisie volgend jaar degradatiekandidaat is.

Volgens voorzitter Maasbert Schouten van de raad van commis­sarissen van Vitesse is de zomer van 2010 hét moment om tot in­keer te komen. „Er worden grote verliezen geleden in het betaalde voetbal. Veel clubs in de eredivisie hebben vergelijkbare problemen als wij. Ik noem NEC en Willem II, die dat zelf naar buiten hebben gebracht. Die clubs kunnen zich niet versterken. Als ze willen be­zuinigen moet dat op spelerssala­rissen. Dat betekent dat zij sportie­ve risico’s moeten nemen.”

Schouten schat in dat die risico’s voor Vitesse beperkt zijn. „Wij gaan volgend seizoen zeker niet in als degradatiekandidaat omdat wij in tegenstelling tot veel clubs een bakermat van talent zijn. De door­stroming van jeugd naar ons eer­ste elftal is erg goed. We willen ook zo weinig mogelijk bezuini­gen op de jeugd”, zei Schouten, die bekend maakte dat Vitesse ook met de spelersgroep in gesprek gaat over salarissen en met name het premiestelsel. „ Zij krijgen wed­strijdpremies terwijl ze veertiende zijn geëindigd en de negende plaats de doelstelling was. Dat is niet reëel, zeker in deze tijd.”

Vitesse stopt met het aantrekken van dure spelers. „We hebben te lang investeringen gedaan die niks opleveren. Het is geen garantie ge­bleken voor succes. We halen geen spelers meer om zesde te worden, met het risico dat je het niet haalt en een tekort van 2,5 miljoen hebt. Die spiraal moet worden doorbro­ken. Bij voorkeur komend seizoen, maar op zijn laatst het seizoen daarop willen we op nul zitten zonder transferinkomsten.”

Hij sluit niet uit dat de selectie er zelfs sterker op wordt. „Er moeten spelers weg en er is een risico dat je kwaliteit inlevert, maar dat is een verantwoord risico. Als het economisch goed zou gaan en an­dere clubs zich kunnen versterken, was het onverantwoord. We zijn veertiende geworden met deze spe­lers en hebben een reservoir aan jeugdspelers die beter kunnen wor­den en straks kapitaal waard zijn.

Een klein risico kan ook meer ople­veren omdat je meer talentendoor­stroming hebt en meer spelers zich waarmaken.”

Schouten noemt de Voetbalacade­mie en de commerciële afdeling als speerpunten van nieuw beleid. Dat zijn boodschap slecht is geti­med nu Vitesse probeert seizoens­kaarten aan de man te brengen, spreekt hij tegen. „Mensen willen ook duidelijkheid, daar hebben ze recht op en die krijgen ze. Op nummer 1 bij Vitesse staat de zaak financieel rond maken. En op 2, 3 en 4 ook. Daarna komt de rest. La­ten we maar een keer twaalfde worden met een sluitende begro­ting en vier talenten die zijn door­gebroken tot volwaardige eredivi­siespelers. Dan kunnen we daarna altijd nog doorgroeien.”

http://www.maasbertschouten.nl

De Gelderlander

Hoofdsponsor: