1 april 2010 In de media

Makaay maakt het verschil

Vitesse gaat onderuit in restant van eerder gestaakte wedstrijd bij Feyenoord (2-1)
* Wedstrijd werd op 20 maart halverwege gestaakt en haalt nu wel het einde in de regen.
* Vitesse verspeelt in 45 minu­ten de 1-1 tussenstand uit eer­ste deel en blijft veertiende.
* Feyenoord verstevigt de vier­de plaats.

Roy Makaay heeft gis­teravond voor de zoveelste keer in zijn carrière geschiedenis geschre­ven. De spits van Feyenoord gaat de boeken in als de eerste voetbal­­ler, die een restant van een gestaak­te Nederlandse competitiewed­strijd besliste. Dat deed hij tegen Vitesse: 2- 1.

De ontmoeting tussen Feyenoord en Vitesse was uniek van karakter. Tot gisteren waren door weersom­standigheden gestaakte competitie­duels telkens overgespeeld en nog nooit uitgespeeld. Op 20 maart vond scheidsrechter Serge Gumien­ny het na een helftje genoeg, toen het veld in De Kuip onbespeelbaar was door de regen. De Belgische ar­biter was gisteravond opnieuw vanuit St.Truiden naar Rotterdam gereisd voor slechts drie kwartier­tjes fluiten.

Daar trof hij nagenoeg dezelfde teams aan. Alleen bij Vitesse was één wijziging ten opzichte van elf dagen eerder. Kevin van Diermen verving de geblesseerde Calvin Jong-A-Pin. Op 20 maart wilde Feyenoord-trainer Mario Been in de rust Makaay vervangen. Zover kwam het niet, aangezien er niet meer werd afgetrapt.

Gisteravond stond het fenomeen uit Wijchen gewoon in de basis. En opnieuw maakte hij het ver­schil. Een week eerder had Ma­kaay zijn ploeg nog ten koste van FC Twente naar de bekerfinale ge­schoten, nu was hij na tien (of be­ter gezegd 55) minuten beslissend. Na een vrije trap vanaf de zijkant mocht André Bahia bij de tweede paal geheel vrijstaand inkoppen. De verdediger van Feyenoord raak­te de bal volledig verkeerd, waarna de uiteraard loerende Makaay la­chend van dichtbij dankjewel zei: 2-1.

Ondanks kansen voor beide doe­len bleef het daarbij in de halfvolle Kuip (Feyenoord gaf geen officiële cijfers, naar schatting een kleine 20.000 toeschouwers). Dat was zuur voor Vitesse, dat net als op 20 maart ook nu voetballend gelijk­waardig was aan de subtopper. De Arnhemse ploeg heeft echter wei­nig makkelijk scorende spelers en bovendien begon de gewezen club­topscorer Santi Kolk opnieuw op de bank.

Waar Alexander Büttner (schot ge­pakt door doelman Erwin Mul­der), Wiljan Pluim (idem) en Las­se Nilsson (schot op de paal) de beste kansen voor de bezoekers on­benut lieten, daar sloeg Makaay dus wel toe. De voormalig topsco­rer van Europa maakte niet alleen daarmee het verschil. Qua slim­heid en overzicht was Makaay de beste speler op het veld.
„Hoe opportunistisch kan voetbal zijn”, erkende Been, die Makaay min of meer al had afgeschreven. „ Je ziet hoe belangrijk hij kan zijn voor Feyenoord. Alle credits voor hem.”

De Gelderlander

Hoofdsponsor: