17 januari 2012 In de media

Manchestercity van de eredivisie

Vitesse met Reis en van Aanholt goed op weg naar titel in 2014. Het gelach over de onstuimige ambities van Vitesse gaat steeds meer verstommen. Met nog eens drie gerichte versterkingen begint de club aan de tweede competitiehelft.

 „Vitesse was vorig seizoen kanonnenvoer in uitwedstrijden. Dat beeld is voor de winterstop al omgebogen en nu willen we weer een stap verder," zegt technisch directeur Ted van Leeuwen over het project om in 2014 een titelkandidaat op het veld te hebben staan. 

Bij Feyenoord werd iedereen vorig seizoen blij van Ryo Myaichi. Dit seizoen is met John Guidetti een andere uit de Premier League geleende speler een meerwaarde in de Kuip. In Arnhem hopen ze dat Vitesse na de winterstop kan profiteren van de inbreng van twee Premier Leaguehuurlingen die naast elkaar in het elftal komen te staan.

„Tomas Kalas bleek voor de winterstop al een aanwinst in de verdediging en with a little help from ourfriends hebben we bij Chelsea nu ook Patrick van Aanholt kunnen halen," zegt technisch directeur Ted van Leeuwen over de 21-jarige linksback van Jong Oranje.

In een verder bijzonder stille transfermaand toont Vitesse zich opnieuw actief op de markt. Met Jonathan Reis en de Japanner Mike Havenaar zijn ook al twee jonge talentvolle spitsen binnengehaald. Van de buitenkant lijken het allemaal deals die passen in het beeld van Vitesse als club waar aan het kopen nooit een einde komt.

Maar dat beeld wil Van Leeuwen inmiddels nuanceren. „Want Reis, Havenaar en ook Van Aanholt, daar zit niet één transfersom bij. Ook Vitesse kan nu niet even voor zes, zeven miljoen euro een speler halen. Het gaat hier om buitenkansjes, maar in onze ogen wel buitenkansjes van hoge kwaliteit. En om spelers die gericht zijn gescout.

" Van Aanholt wilde Vitesse al heel lang, maar tot nu toe wilde het talent zelf in Engeland
blijven. De interesse in Havenaar liep al vanaf de zomer in de wetenschap dat hij in de winter transfervrij zou zijn. „En het balletje met Reis is in september, oktober gaan rollen toen duidelijk werd dat PSVhem niet opnieuw ging vastleggen."

Fred Rutten, de coach die Reis met lede ogen zag vertrekken uit Eindhoven, noemde Vitesse voor dit seizoen al eens de meest interessante club om momenteel in Nederland voor te werken. In Arnhem is er de combinatie van geld en talent. Rutten gelooft er wel in, Vitesse dat zichzelf naar het voorbeeld van FC Twente op termijn naar de top van de ranglijst katapulteert.

„Het belangrijkste wat er dit seizoen tot nu toe is bereikt, is dat het beeld van Vitesse is omgeslagen," zegt technisch directeur Van Leeuwen. „In uitwedstrijden was het elftal vorig seizoen kanonnenvoer voor elke tegenstander, op VW en Excelsior na misschien. Dat beeld is omgebogen. Er staat een hecht team met kwaliteit en nu willen we de volgende stap zetten.

" De fase die nu begint, zien ze binnen Vitesse als de meest uitdagende, maar ook de moeilijkste tot nu toe in het traject om in 2014 een titelkandidaat op het veld te hebben staan. Ted van Leeuwen kan zich goed vinden in een omschrijving die Leo Beenhakker ooit
gaf voor het proces van groei van een elftal naar succes. „Het is hetzelfde als met de 100 metersprinter die zich in korte tijd van 11.3 naar 10.7 seconden verbetert," zei Beenhakker toen hij tussen 2000 en 2003 als technisch directeur bouwde aan het laatste Ajax-elftal dat in de kwartfinale van de Champions League uitkwam. „Van 10.7 naar 10.3 gaat daarna al langzamer en om onder de tien seconden uitte komen, ben je nog eens dubbel zo lang bezig als eerst.  Als je dat al haalt."

Van Leeuwen: „Bij Vitesse zijn we op weg naar die 10.7 en nu wordt het interessant: het onbevangene is eraf, tegenstanders gaan anders reageren, je krijgt te maken met tegenslag zoals nu met de blessures van Kashia en Pröpper. Na de winterstop zullen we zien wat we in de breedte waard zijn.

" In de Premier League kostte het Manchester City vier jaar om uit te groeien tot de titelkandidaat die het dit seizoen voor het eerst is. ‘Project Vitesse 2014’ draait komende zomer straks twee jaar. Van Leeuwen: „City is voor ons de spiegel."

AD

Hoofdsponsor: