5 oktober 2012 In de media

Marco van Ginkel, dragende speler bij Vitesse

Negentien jaar oud en nu al een dragende speler bij het hemelbestormende Vitesse. Met Marco van Ginkel gaat het hard. Over een sigaretje met Theo Janssen, een tankpas van Gazprom en de steeds nadrukkelijker aanval op de top.

Na de seizoenstart is het zeker: Vitesse is kampioenskandidaat
"Dat denk ik toch nog niet. We draaien goed mee, maar Ajax, FC Twente en PSV zijn echt verder. Die clubs hebben meer kwaliteit en bredere selecties. Bij Vitesse is alles nog nieuw, ook de trainer. Maar je ziet wel dat wij ergens aan begonnen zijn. We spelen steeds beter voetbal, het team is hechter dan voorheen. Kijk maar naar die 3-0 overwinning bij FC Groningen: zo’n uitslag terwijl je met tien man speelt, zie je niet vaak.

"Bij de komst van Merab Jordania kreeg iedereen te horen dat we kampioen willen worden. We werden vijftiende, vorig seizoen zevende en nu draaien we bovenin mee. Er zit dus een stijgende lijn in, maar dat betekent niet dat het kampioenschap er dit jaar in zit. We willen hoger eindigen dan vorig jaar."

Een sigaretje met Theo Janssen is goed voor mijn ontwikkeling
"Dat denk ik wel. Theo is natuurlijk een ervaren speler, hij heeft in de Nederlandse top gevoetbald, is kampioen geworden. Hij is een bepalende speler, praat met me. Daar kan ik inderdaad wel wat van opsteken. Het is mooi dat hij er is. Hij heeft voetballende kwaliteiten. Theo kunnen we er prima bij hebben.

"Oh, zei je een sigaretje? O nee. Nee, nee. Daar begin ik niet aan. Tatoeages heb ik ook nog niet, dus daarin zal ik hem ook niet volgen."

De relatieve rust op de transfermarkt deze zomer is de grootste winst van Vitesse
"De eerste transferperiode na de komst van Jordania kwamen er meer dan tien spelers bij. De jongens die er al waren, voelden: alles moet blijkbaar vernieuwd worden. Inmiddels zijn we dertig spelers verder van wie er een hoop alweer zijn vertrokken. Maar ik zit er nog steeds en wil omhoog. Dat gaat lukken. Er wordt een bepaald beleid zichtbaar, het elftal staat. Er zijn weinig wijzigingen en daar zijn we blij mee. Er wordt gericht versterkt zoals met Theo. Ik heb de afgelopen twee jaar misschien een beetje een naam opgebouwd, maar zal me moeten blijven ontwikkelen. Ik ben tevreden over hoe het gaat, ben redelijk stabiel. Maar als ik verslap, staat er meteen iemand anders klaar. We hebben een heel goede bank."

Ik ben het levende bewijs dat Vitesse al dat geld vooral ook in de jeugdopleiding moet steken
"Ja, dat denk ik wel. Jordania wil de jeugd stimuleren, we krijgen niet voor niets een heel nieuw trainingscomplex. Er wordt in de jeugd geïnvesteerd, jongens worden van buitenaf naar de jeugdopleiding gehaald. Binnenkort horen we hopelijk bij de top drie, ook met de jeugd. Eindjaren negentig was de opleiding top, zat Theo erin, Stijn Schaars, Nicky Hofs, Afrikaanse jongens. Nu stromen er ook weer veel jongens door naar het eerste.

Ik heb zeven jaar in de opleiding gezeten. Dat ik her eerste heb gehaald, is een compliment richting de jeugdtrainers. Ze kunnen mij als voorbeeld stellen voor de jongens die nu jong zijn, laren zien dat het eerste haalbaar is, ook nu er door dc club aankopen, worden gedaan. Nu hebben we onder anderen Theo, Nicky, Piet Velthuizen, Davy Pröpper, ikzelf… Knap. Dat moet de club ook uitstralen, Dat het met eigen jongens omhoog wil. Natuurlijk worden er spelers gehaald, maar er wordt niet met geld gesmeten zoals bij Manchester City of Paris Saint- Germain. Er zit beleid achter, zoals met Wilfried Bony. In hem is geïnvesteerd, maar hij levert straks ook veel geld op.”

 

Ik kan de muziek van Justin Bieber niet meer horen
"Ik luister het nooit! Ik snap wel waar je op doelt, maar de laatste tijd valt het gelukkig mcc. Al noemen bepaalde personen me nog steeds wel eens Justin Bieber. Jonathan Reis bijvoorbeeld. Of het een bijnaam om blij van te worden is.. ik weet liet niet. Bieber is een bekend popidool, maar ik ken hem niet. Eerst noemden ze me zo vanwege mijn haar, maar ha, dat heeft de kapper snel veranderd. Later begonnen ze ook over mijn gezicht. Maar ja, op een gegeven moment gaan die gasten natuurlijk van alles verzinnen."

Ik krijg nog steeds een nare smaak in mij mond van het vertrek van John van den Brom
"In het begin was het natuurlijk allemaal wel even raar. Hij ging ineens weg. Niemand wist er eigenlijk iets van. Ik speelde veel onder hem. Hij is een man die heel vaak voor de club heeft gespeeld, die blij was dat hij voor Vitesse mocht werken. Van den Brom zei dat hij weg moest, de club zei dat hij weg wilde. Ik kan daar niet zoveel mee. Er gebeuren bij Vitesse al tijd een hoop dingen, vandaar ook die bijnaam FC Hollywood aan de Rijn. Maar ik ben er zelf niet mee bezig, laat het lekker langs me heen glijden. Het is jammer dat Van den Brom vertrok, maar nu ben ik heel blij met de huidige trainer."

Fred Rutten is de ideale trainer om mij klaar te stomen voor de absolute top
"Dit is een mooie stelling. Ik ben blij dat Rutten onze trainer is, ik leer een hoop van hem. Hij praat veel met me en dat vind ik fijn. Over de goede dingen, maar ook over dingen die minder goed gaan. Ik denk dat deze trainer ideaal is voor jonge jongens die omhoog willen. Hij heeft ervaring, werkte bij FC Twente, Schalke 04 en PSV. Bij Twente zaten ze destijds in hetzelfde proces als waar wij nu in zitten. Met jonge talenten wilde die club omhoog en volgens mij ging dat vrij aardig."

Op den duur werd Twente kampioen en ik geloof dat dat met Vitesse ook kan. De trainer houdt ons voor dat er veel mogelijk is. Je moet ergens in geloven, anders speel je nergens voor "Feyenoord kwam een paar weken geleden naar Arnhem en mensen dachten dat die ploeg wel even zou winnen. Nou, dat gaat niet meer zo gemakkelijk. Vorig seizoen verloren we meestal van de grote clubs. Daar moeten we dit jaar de winst halen. Dat kan, want we hoeven voor niemand onder te doen. Als je wint, krijg je zelfvertrouwen. Iedereen ziel dal Vitesse eraan komt. We staan niet voor niets zo hoog de stand. Rutten kan van Vitesse een topclub maken."

Ik ben geschrokken van de spelletjes rond de transfer van Alexander Büttner
"Tja, wel een beetje. Ik heb de berichten gelezen, maar weet natuurlijk ook niet wat er allemaal heeft gespeeld. Ik ben niet bang dal ik hetzelfde ga meemaken als ik ooit wil vertrekken, ben daar ook helemaal niet mee bezig. Uiteindelijk is het allemaal goed gekomen met Alex en Vitesse. Hij had een mooie transfer te pakken en de club kreeg geld: iedereen blij.

"Eigenlijk geloofde niemand het toen we te horen kregen dat Alex naar Manchester United zou gaan. Zo’n stap komt niet vaak voor. In het begin dacht ik: Manchester United, dat is niet niks, vijf stappen omhoog. Het kan wel, zo zie je maar. Zijn debuut was fantastisch, hopelijk houdt hij dat niveau vast. Een keer bij hem op bezoek gaan met z’n allen zou natuurlijk leuk zijn."

Contractverlenging stellen we wat mij betreft uit tot de gasroebels van Gazprom binnen zijn
"Gazprom als sponsor, ha, dan krijg ik zeker een nieuwe tankpas? Maar het is niet echt aan de orde, ik heb nog een driejarig contract en zit daar dus nog wel even aan vast. Maar voor de club zou het natuurlijk heel mooi zijn als zo’n gigantisch groot bedrijf als Gazprom de nieuwe sponsor wordt. Schalke 04 en Zenit Sint-Petersburg krijgen er een hoop geld van en wie weet Vitesse straks ook. Laten we het hopen.

"Bij de eerste persconferentie van Jordania werd er nog een beetje lacherig gedaan, maar wij zien elke dag hoe het hier gaat op de club. Het trainingscomplex komt eraan en wordt het beste van Nederland. Dat is een investering van twaalf miljoen euro, dus daaraan zie je al dat het geen flauwekul is. Als we, als het waar blijkt te zijn, inderdaad zo’n grote sponsor weten binnen te halen, dan moet je ons niet onderschatten.”

"Het is mooi om deze weg naar de top mee te maken bij mijn eigen club. Op dit moment zouden Ajax en PSV nog een stap hogerop zijn, maar over een jaar misschien niet meer. Ik hoop dat mee te maken. Ik wil met deze club omhoog, wie weet kan ik dan uiteindelijk zelf ook nog een mooie stap maken. Maar ik kan nu toch moeilijk gaan roepen dat ik volgend jaar naar het buitenland wil? Ik zit goed bij Vitesse, maar als je naar Alexander Büttner kijkt… Als je hoort dat Manchester United je wil hebben en dat blijkt dan ook nog eens waar te zijn… Dat kon hij niet weigeren, zo mooi."

Louis van Gaal gaat mij voor het einde van het seizoen zeker bellen
"Zo! Daar ben ik niet echt mee bezig. Ik ben al blij dat ik in Jong Oranje speel. Daarmee hebben we komende zomer ook een mooi EK. Het is al een poosje geleden dat Jong Oranje daarbij was, dus het wordt wel weer eens tijd. In de play-offs moeten we tegen Slowakije. Ik ben blij dat Spanje niet de tegenstander is, op papier vallen de Slowaken mee. Maar eigenlijk weet ik niets van ze, is het wachten op de wedstrijdbespreking.”

"Het selectiebeleid van de bondscoach motiveert wel, veel jonge jongens krijgen de kans. Dat biedt hoop. Maar ik zal me eerst moeten laten zien bij Vitesse."

Dat ik op mijn negentiende een dragende speler ben bij Vitesse, betekent dat ik hogerop moet
“Bij Vitesse is voor mij nog genoeg ruimte voor ontwikkeling, want de club wil hogerop en volgens mij gaat dat lukken. Mijn rol wordt steeds groter, ik voel dat er meer van me wordt verwacht.”

”Trainer Fred Rutten praat veel met me, probeert me te helpen, geeft me het gevoel dat ik belangrijk ben. Ik denk dat ik de kwaliteiten heb om dit team beter te maken, laat van me horen. Ik ben jong, maar moet wel uitstralen dat ik iets kan.”

”Doordat de trainer zo met me bezig is, denk ik dat ik een dragende kracht kan worden. Misschien ben ik dat al een beetje, maar ik houd er niet zo van om zo over mezelf te praten.”

“In de voorbereiding was ik tweede aanvoerder. Het maakt me trots dat ik die band tijdens een paar wedstrijden mocht dragen, het geeft aan dat er waardering is voor hoe ik speel. Misschien is tweede aanvoerder zijn niet normaal voor iemand van negentien, maar ik denk dat het was om een leidende rol te stimuleren. Eerlijk gezegd weet ik niet hoe het nu is geregeld. Theo Janssen heeft natuurlijk een hoop ervaring, dus die band zal ook wel om zijn arm passen.”

NuSport / Foto’s SV

Hoofdsponsor: