12 april 2010 In de media

Marco van Ginkel: debuut in examenjaar

Marco van Ginkel maakte afgelopen vrijdag in de uitwedstrijd tegen RKC Waalwijk zijn debuut in het eerste elftal van Vitesse. De pas 17-jarige Van Ginkel is daarmee één van de jongste debutanten bij de Arnhemmers in de afgelopen jaren.

Direct na afloop van RKC Waalwijk-Vitesse stond hij voor de camera’s van Vitesse TV (woensdag 14 april bij Vitesse Dichtbij op Eredivisie Live), maandag meldde hij zich kort bij de webredactie van Vitesse.nl.

Wie is Marco van Ginkel?
"Ik ben zeventien jaar oud, woon in Scherpenzeel en ik ben als D-speler begonnen in de jeugdopleiding van Vitesse. Dat is inmiddels alweer zeven jaar geleden. Ik begon dit seizoen in de A1, maar werd na de winterstop overgeheveld naar de Beloften. Ook mocht ik regelmatig met het eerste meetrainen."

Wat voor een type speler ben jij?
"In de A1 speel ik vaak achter de spitsen, terwijl ik in de Beloften verdedigende middenvelder speelde. Ik ben oorspronkelijk begonnen als spits, maar heb ook centraal achterin gespeeld. Ik kan eigenlijk op elke positie in de as spelen."

Waar gaat je voorkeur naar uit?
"Dat wordt me wel vaker gevraagd en ik zou het echt niet weten. Ik vind verdedigen en aanvallen allebei leuk."

Wat doe je buiten het voetballen?
"Ik zit in 5 HAVO van het Beekdal Lyceum en doe dit jaar examen. De dag voordat ik voor het eerst bij de selectie zat (Vitesse-FC Groningen, red.) kon ik bijvoorbeeld niet ’s ochtends trainen. Ik had een tentamen en ja, dat heeft wel eens voorkeur (lachend, red.). Maar ik heb diezelfde middag nog wel getraind hoor."

Tegen FC Groningen bleef je op de reservebank, maar afgelopen vrijdag werd je na rust ineens de dug-out uitgestuurd?
"Ja, een spannend en mooi moment tegelijk. Ik kwam er de laatste 25 minuten in, best lang voor de eerste keer dat je mag spelen. Het was een hele mooie ervaring, maar jammer dat we met 4-1 verloren."

Hoe vond je het zelf gaan?
"Wel aardig. De meeste duels wist ik te winnen, ik had enkele aardige steekballen en ik wist er twee corners uit te halen. In de wedstrijd is dat besef er nauwelijks, maar als je na afloop in de bus zit en de film nog eens terugspeelt komen die beelden pas voorbij."

Het gaat dit seizoen snel. Hoe kijk je naar de toekomst?
"Ik wil het liefst bij de selectie blijven. Het is super dat ik er nu al bij zit en daar wil ik zoveel mogelijk van leren. Ik bekijk het dus echt nog van dag tot dag."

Hoe gaan de spelers met je om?
"Behalve dat ze me af en toe lopen te pesten, gaat het goed. Lasse Nilsson brengt mij bijvoorbeeld zo nu en dan naar school. Ik heb nog geen rijbewijs en pak meestal de bus of ga met het busje van de club."

En het pesten?
"Dat is allemaal gein natuurlijk. Tegen RKC speelden we om kwart voor negen en zeiden ze dat ik alleen maar de eerste helft aanwezig kon zijn omdat ik op tijd naar bed moet. Dat hoor ik regelmatig, haha!"

Dinsdag zit je tegen NAC Breda weer bij de selectie?
"ja, geweldig he!?"

Vitesse.nl

Hoofdsponsor: